X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowane

Pomidory faszerowane serem owczym – 2

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej cielęciny
  • 8 sztuk dojrzałych, dużych pomidorów
  • 300 g sera owczego typu: feta lub bryndza
  • gałązka świeżej mięty lub inne zioło
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • olej

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli, dodajemy mięso, smażymy z cebulą ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczony i pokrojony listek mięty oraz posiekany tymianek, chwilę podsmażamy. Przygotowujemy pomidory: myjemy je, suszymy, ścinamy czapeczki z wierzchu i wydrążamy środki. Pomidory faszerujemy mięsem i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem i przykrywamy „czapeczkami”. Do naczynia dolewamy sok z przetartych przez sito środków pomidorów. Solimy i pieprzymy, wsadzamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Zapiekamy 10 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również