Przepis
Warzywa faszerowane
Pomidory faszerowane serem owczym – 2
Składniki
- 2 czerwone cebule
- 500 g mięsa mielonego, najlepiej cielęciny
- 8 sztuk dojrzałych, dużych pomidorów
- 300 g sera owczego typu: feta lub bryndza
- gałązka świeżej mięty lub inne zioło
- 2 łyżki świeżego tymianku
- olej
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli, dodajemy mięso, smażymy z cebulą ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy oczyszczony i pokrojony listek mięty oraz posiekany tymianek, chwilę podsmażamy. Przygotowujemy pomidory: myjemy je, suszymy, ścinamy czapeczki z wierzchu i wydrążamy środki. Pomidory faszerujemy mięsem i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem i przykrywamy „czapeczkami”. Do naczynia dolewamy sok z przetartych przez sito środków pomidorów. Solimy i pieprzymy, wsadzamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Zapiekamy 10 minut.