Takich roladek z jakimi przychodzę do Was dzisiaj na pewno nie jedliście. Troszkę poniosła mnie wyobraźnia, ale było warto, bo połączenie papieru ryżowego z łososiem i serem z zielonego pieprzu to sztos. Roladki robi się bardzo prosto, bardzo szybko, a później zostaje już tylko delektowanie się ich delikatnym smakiem. Poniżej przepis na roladki z wędzonego łososia z serem z zielonym pieprzem.
Roladki z wędzonego łososia z serem z zielonym pieprzem
Składniki:
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- 350 g sera z zielonym pieprzem (najlepiej z Mlecznej Drogi)
- 1 ogórek szklarniowy
- 50 g rukoli
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cytryna
- kilka listków papieru ryżowego
- 2 łyżki czarnego sezamu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Ser rozgnieć widelcem i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 2:
Ogórka przetnij wzdłuż na pół, następnie powycinaj cienkie paski i usuń gniazda nasienne. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce i połóż na sitku aby odciekł nadmiar wody.
Krok 3:
Cytrynę pokrój w cząstki – na koniec będzie potrzebna do dekoracji.
Krok 4:
Nalej zimnej wody do szerokiej miski. Następnie namocz płat papieru ryżowego w wodzie z dwóch stron. Potrząśnij delikatnie aby pozbyć się nadmiaru wody i rozłóż na desce.
Krok 5:
Na papier ryżowy układaj warstwami po kolei: łososia, serek, rzodkiewkaę, rukolę i paski ogórka. Podwiń boki papieru do środka, następnie zwiń (dość mocno przyciskając do deski) całość w zgrabną roladkę. Roladki podawaj schłodzone, w całości lub np. przekrojone na kawałki i posypane sezamem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<