Dania główneWieprzowina
Boczek rozpływający się w ustach
Rozpływający się w ustach boczek który pod inną nazwą można znaleźć jako boczek adobo to przepis dla każdego miłośnika tego fragmentu mięsa. Przygotowuje się go w niecałą godzinę, co jak na ten kawałek wieprzowiny jest czasem bardzo przyzwoitym. Mimo, że boczek nie leży w marynacie to jego smak jest wyjątkowo głęboki. Wszystko, dzięki intensywnym składnikom i duszeniu, które sprawia, że aromat sosu sojowego, brązowego cukru, czosnku i imbiru głęboko wnika w mięso. W efekcie otrzymujecie delikatne w strukturze mięso i intensywny kleisty sos.
BOCZEK ROZPŁYWAJĄCY SIĘ W USTACH
Składniki:
- 1 kg surowego boczku bez skóry i kości
- 80 ml sosu sojowego
- 350 ml wody
- 30 ml octu np. ryżowego
- 3 łyżeczki brązowego cukru np. trzcinowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka startego czosnku
- 5 liści laurowych
- 30 ziaren pieprz czarnego
Boczek rozpływający się w ustach
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Boczek pokrój w dużą kostkę 4×4 cm. Pamiętaj, że w trakcie duszenia mocno się skurczy.
Ważne aby mięso było ciemnozłote i obsmażone z każdej strony.
Krok 2:
Następnie dodaj przyprawy: pieprz czarny w ziarnach, liście laurowe i ziele angielskie. Potem brązowy cukier, dzięki niemu powstanie coś na kształt pięknego lśniącego karmelu. Kolejnymi składnikami jest starty czosnek i imbir, sos sojowy i ocet ryżowy. Na koniec do naczynia dodaj wodę, boczek gotuj do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. U mnie zajęło to 45 minut.
Krok 3:
Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zredukuj sos, aż będzie gęsty i ciągnący. Jeżeli nie lubisz jeść zbyt tłusto możesz zebrać łyżką nadmiar tłuszcz z wierzchu potrawy.
Krok 4:
Rozpływający się w ustach boczek podawaj z kleistym ryżem najlepiej jaśminowym lub basmati oraz ulubionymi dodatkami. Ja zdecydowałem się na domowe azjatyckie pikle, ale może to być brokuł lub blanszowany szpinak.
Boczek rozpływający się w ustach
Podsumowując mam nadzieję, że boczek adobo wyszedł obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<