X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePierogi i kluski

Pierogi grzybowe z szynką dojrzewającą

Pierogi grzybowe z szynką dojrzewającą to z pewnością doskonała propozycja dla miłośników kuchni polskiej z nutą wykwintnego smaku. Kombinacja aromatycznych grzybów, soczystych pieczarek i wyśmienitej szynki długodojrzewającej sprawi, że te pierogi bez wątpienia staną się ulubionym daniem niejednej rodziny. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku!

Pierogi grzybowe z szynką dojrzewającą

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 całe jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów (np. podgrzybków lub prawdziwków)
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie szynki długodojrzewającej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Namocz suszone grzyby w letniej wodzie i odstaw na około 1 godzinę. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a pieczarki w cienkie plasterki. Posiekaj drobno namoczone i odsączone z wody grzyby.

Krok 2:

Na maśle podsmaż cebulę na złoto. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodaj posiekane grzyby leśne i smaż kilka minut. Po tym czasie dodaj drobno pokrojoną szynkę. Dopraw farsz posiekanym świeżym lubczykiem, solą i pieprzem. Odstaw farsz do wystygnięcia.

Krok 3:

W misie wymieszaj mąkę, 2 jajka, żółtko, sól oraz masło. Zagnieć ciasto, stopniowo dodając gorącą wodę, aż składniki się połączą i uzyskasz elastyczną masę. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wycinaj kółka za pomocą szklanki lub foremki. Nałóż na każde kółko łyżeczkę farszu, zlep brzegi pieroga i dokładnie je zabezpiecz.

Krok 4:

Następnie gotuj pierogi w osolonej wodzie, aż wyjdą na powierzchnię. Następnie odcedź je i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z dodatkiem smażonej cebulki lub kwaśnej śmietany.

Pozwól sobie na chwilę rozkoszy smakowej i przygotuj te wyjątkowe pierogi grzybowe z szynką dojrzewającą już dziś! Ich intensywny smak zaskoczy Cię pozytywnie, a ich przygotowanie przyniesie mnóstwo radości każdemu miłośnikowi kulinariów. Na koniec życzę smacznego!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Dzień dobry,

    Grzyby suszone nie powinny być ugotowane przed dodaniem na patelnię?

Sprawdź również