Przepis
Ryby
Gulasz z morszczuka
Składniki
- 700 g filetów z morszczuka
- 2-3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 125 ml wytrawnego wina
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 ml śmietany 30%
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki
- 50 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Czosnek siekamy i ucieramy z solą. Filety płuczemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy pieprzem, smarujemy czosnkiem z solą oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Rybę posypujemy mąką i smażymy na złoty kolor. Rybę zdejmujemy z patelni i na tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rybę i wino. Po 5-10 minut do sosu dodajemy śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem, natka pietruszki oraz koncentratem. Mieszamy, zagotowujemy i serwujemy.