Ciasta i ciastka
Sernik z rosą i brzoskwiniami
Nareszcie mam dla was przepis na przepyszny sernik z rosą i brzoskwiniami. O co chodzi z tą rosą już odpowiadam. Rosa to kropelki powstałe z rozpuszczonego cukru, które pojawiają się na upieczonej pianie z białek tworząc piękne kropelki rosy. Ten sernik to jedno z pierwszych ciast które nauczyła mnie robić moja mama. Zdjęcie też jest jednym z pierwszych zdjęć kulinarnych jakie wykonałam.
SERNIK Z ROSĄ I BRZOSKWINIAMI
Składniki:
SPÓD:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki (170g)
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu sernikowego może być z wiaderka
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanki cukru
- 125 ml oleju np. rzepakowego
- 750 ml mleka
- 2 budynie np. śmietankowe
- 2 łyżki kaszy manny
- brzoskwinie z puszki ok. 500g
BEZA:
- 4 białka
- pół łyżki cukru np. trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
DODATKOWO:
- masło i kasza manna do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia
Sernik z rosą i brzoskwiniami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W misce ubij jajka z cukrem i dodaj wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotowa masę wylej do formy o wymiarach najlepiej 25 cm na 37 cm wysmarowanej masłem i posypanej kasza manna. Piecz przez ok 20 min w 180°C aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Krok 2:
Następnie przygotuj masę serowa. Ubij w dużej misce jaja z żółtkami i cukrem, mieszając dodaj resztę składników: twaróg, olej, mleko, budyń i kasze manna. Tak przygotowana masę wylej delikatnie na zapieczone ciasto.
Krok 3:
Na koniec brzoskwinie pokrój w paski i powkładaj w masę serową. Piecz przez 60 min w 180°C.
Krok 4:
Na zakończenie przygotuj beze. W naczyniu ubij białka na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i mąkę ziemniaczana. Tak przygotowana beze przełóż na upieczony sernik i piecz jeszcze 10 min.
Ciasto zostaw do ostygnięcia, z pewnością po chwili pojawią się na nim wcześniej wspomniane krople rosy.
Sernik z rosą i brzoskwiniami
Więcej przepisów np. na pyszne ciasta znajdziecie >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami z pewnością obserwujesz mnie na Intagramie.
Super przepis. Właśnie dzisiaj rodzina zjadła ostatni kawałek. Wszystkim bardzo smakował Jednak beza nie wyszła mi chrupiącą. Może dlatego, że sernik nie stygl w piekarniku?
Bardzo się cieszę, że smakowało.
Następnym razem spróbuj wystudzić w piekarniku 🙂
Pozdrawiam!