X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Sernik z rosą i brzoskwiniami

Nareszcie mam dla was przepis na przepyszny sernik z rosą i brzoskwiniami. O co chodzi z tą rosą już odpowiadam. Rosa to kropelki powstałe z rozpuszczonego cukru, które pojawiają się na upieczonej pianie z białek tworząc piękne kropelki rosy. Ten sernik to jedno z pierwszych ciast które nauczyła mnie robić moja mama. Zdjęcie też jest jednym z pierwszych zdjęć kulinarnych  jakie wykonałam. 

SERNIK Z ROSĄ I BRZOSKWINIAMI

Składniki:

SPÓD:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki (170g)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA:

  • 1 kg twarogu sernikowego może być z wiaderka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanki cukru
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie np. śmietankowe
  • 2 łyżki kaszy manny
  • brzoskwinie z puszki ok. 500g

BEZA:

  • 4 białka
  • pół łyżki cukru np. trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:

  • masło i kasza manna do wysmarowania blachy lub papier do pieczenia

Sernik z rosą i brzoskwiniami 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W misce ubij jajka z cukrem i dodaj wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotowa masę wylej do formy o wymiarach najlepiej 25 cm na 37 cm wysmarowanej masłem i posypanej kasza manna. Piecz przez ok 20 min w 180°C aż ciasto delikatnie się zarumieni. 

Krok 2:

Następnie przygotuj masę serowa. Ubij w dużej misce jaja z żółtkami i cukrem, mieszając dodaj resztę składników: twaróg, olej, mleko, budyń i kasze manna. Tak przygotowana masę wylej delikatnie na zapieczone ciasto. 

Krok 3:

Na koniec brzoskwinie pokrój w paski i powkładaj w masę serową. Piecz przez 60 min w 180°C. 

Krok 4:

Na zakończenie przygotuj beze. W naczyniu ubij białka na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier i mąkę ziemniaczana. Tak przygotowana beze przełóż na upieczony sernik i piecz jeszcze 10 min. 

Ciasto zostaw do ostygnięcia, z pewnością po chwili pojawią się na nim wcześniej wspomniane krople rosy. 

Sernik z rosą i brzoskwiniami 

Więcej przepisów np. na pyszne ciasta znajdziecie >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami z pewnością obserwujesz mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Super przepis. Właśnie dzisiaj rodzina zjadła ostatni kawałek. Wszystkim bardzo smakował Jednak beza nie wyszła mi chrupiącą. Może dlatego, że sernik nie stygl w piekarniku?

Sprawdź również