X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej (najlepiej ze środkowej części)
  • oliwa (najlepiej truflowa)
  • 4 łyżeczki kaparów
  • 4 łyżeczki utartego parmezanu
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

Surową polędwicę dokładnie czyścimy z błon i żyłek, myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, żeby solidnie stężała, ale nie zamarzła. Gdy jest już twarda, wyjmujemy ją z folii i bardzo ostrym nożem kroimy na możliwie jak najcieńsze paski. Smarujemy oliwą i dekoracyjnie układamy na talerzach. Tę przystawkę podajemy z parmezanem, kaparami, szczyptą soli i białego pieprzu. W niektórych restauracjach podaje się pieprz cytrynowy, sos pesto (bazylia, orzeszki pini), sos winegret, posiekane szalotki. Najważniejsze, żeby dodatkami nie zamordować cudownego, delikatnego smaku surowej polędwicy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również