Przekąski na zimnoWielkanocWołowina, Cielęcina
Carpaccio Macieja Kuronia
Carpaccio to przepyszna i niezwykle szybka w przygotowaniu mięsna przystawka. Nie trzeba posiadać umiejętności kulinarnych, by przygotować ją w domu. Wystarczy kawałek dobrego mięsa oraz ostry nóż – to już gwarantuję nam 3/4 sukcesu. Jeśli nigdy nie jedliście carpaccio polecam Wam spróbować, przeczucie mam, że zakochacie się w tym smaku.
Carpaccio Macieja Kuronia
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej (najlepiej ze środkowej części)
- oliwa np. truflowa
- 4 łyżeczki kaparów
- 4 łyżeczki utartego parmezanu
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Surową polędwicę oczyść z błon i żyłek, następnie umyj i bardzo dokładnie osusz. Zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki, żeby solidnie stężała, ale nie zamarzła. Więc zerknij do niej co jakiś czas.
Krok 2:
Gdy będzie już twarda, wyjmij ją z folii i bardzo ostrym nożem pokrój na możliwie jak najcieńsze paski. Następnie ułóż mięso na talerzach i skrop oliwą.
Krok 3:
Carpaccio możesz wzbogacić o dodatki, choćby rukolę. Przystawkę podawaj z parmezanem, kaparami, szczyptą soli i białego pieprzu.
W niektórych restauracjach podaje się pieprz cytrynowy, sos pesto (bazylia, orzeszki pinii), sos winegret, posiekane szalotki. Najważniejsze, żeby dodatkami nie zamordować cudownego, delikatnego smaku surowej polędwicy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<