X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoWieprzowina

Pasztet wieprzowy nadziewany

Składniki

  • 1,5kg łopatki
  • 0,5kg słoniny lub podgardla
  • 0,4 kg wątróbki z kurczaka
  • 10 jajek
  • 3 bulki
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • (opcja) czerwone papryki lub grzyby
  • pieprz sól majeranek do smaku

Sposób przygotowania

Na początek gotujemy mięso, podgardle i warzywa . Po ugotowaniu mięso mielimy na najmniejszej siatce lub malaksujemy, a bułki namaczamy w wywarze.Wątróbkę parzymy ,nie gotujemy ! około 10 min i również mielimy razem z namoczonymi i odciśnietymi pułkami. Wszystko razem mieszamy dodając 4 surowe jajka i pokrojone w kostkę ogórki oraz przyprawy do smaku. Pozostałe jajka gotujemy i odcinamy im dupki . Do natłuszczonej i przesypanej mąką tartą foremki nakładamy farsz do 1/3 wysokości foremki, środkiem robimy dołek i układamy jajka tak by żółtka sięze sobą stykały i tworzyły jeden walec pozostałym farszem przykrywamy jajka i forma powinna być napełniona do 2/3 -3/4 wysokości Zapiekamy w piekarniku w temp 180 stopni około 60-70 min .Zostawiamy do wystudzenia SMACZNEGO!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również