Składniki
- 1,5kg łopatki
- 0,5kg słoniny lub podgardla
- 0,4 kg wątróbki z kurczaka
- 10 jajek
- 3 bulki
- 3 ogórki kiszone
- 2 marchewki
- (opcja) czerwone papryki lub grzyby
- pieprz sól majeranek do smaku
Sposób przygotowania
Na początek gotujemy mięso, podgardle i warzywa . Po ugotowaniu mięso mielimy na najmniejszej siatce lub malaksujemy, a bułki namaczamy w wywarze.Wątróbkę parzymy ,nie gotujemy ! około 10 min i również mielimy razem z namoczonymi i odciśnietymi pułkami. Wszystko razem mieszamy dodając 4 surowe jajka i pokrojone w kostkę ogórki oraz przyprawy do smaku. Pozostałe jajka gotujemy i odcinamy im dupki . Do natłuszczonej i przesypanej mąką tartą foremki nakładamy farsz do 1/3 wysokości foremki, środkiem robimy dołek i układamy jajka tak by żółtka sięze sobą stykały i tworzyły jeden walec pozostałym farszem przykrywamy jajka i forma powinna być napełniona do 2/3 -3/4 wysokości Zapiekamy w piekarniku w temp 180 stopni około 60-70 min .Zostawiamy do wystudzenia SMACZNEGO!