X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiPotrawy z ziemniaków

Placki ziemniaczane – klasyczny przepis

Placki ziemniaczane – klasyczny przepis to moja sprawdzona, najlepsza receptura na złociste i chrupiące placuszki. Osobiście nie znam osoby w Polsce, która nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Problem zaczyna się przy wyborze: na słodko, czy na słono?? Wtedy polski naród dzieli się na dwa wrogie sobie obozy…Oczywiście trochę wyolbrzymiam, ale z drugiej strony nie raz we własnym domu padłem ofiarą uszczypliwości ze strony najbliższych, jako zwolennik słonej wersji.

Placki ziemniaczane – klasyczny przepis

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj do dużej miski na tarce o średnich oczkach. Jeżeli ziemniaki puściły sporo wody, możesz odcisnąć nadmiar na drobnym sitku. Dodaj posiekaną drobno cebule i utarty czosnek. Wbij jajko, wsyp mąkę pszenną jeśli w ziemniakach jest dużo wody trzeba wsypać trzy łyżki, a w przypadku tych mniej wodnistych tylko dwie. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na oleju na średnim ogniu. Placki ziemniaczane podajemy na słodko, słono, z gulaszem lub sosem.

Jeżeli szukasz idealnego sosu do placków ziemniaczanych polecam  SOS KURKOWY!!!

Wszystkim ziemniaczanym fanatykom polecam książkę Joanny Jakubiuk „ZIEMNIAK – Wszystko, czego nie wiecie, o ziemniakach i 60 genialnych przepisów”. LINK TUTAJ!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również