Placki i naleśnikiPotrawy z ziemniaków
Placki ziemniaczane – klasyczny przepis
Placki ziemniaczane – klasyczny przepis to moja sprawdzona, najlepsza receptura na złociste jak również chrupiące placuszki. Osobiście nie znam osoby w Polsce, która nie przepada za plackami ziemniaczanymi. Problem zaczyna się przy wyborze: na słodko, czy na słono?? Wtedy polski naród dzieli się na dwa wrogie sobie obozy. Oczywiście z pewnością trochę wyolbrzymiam, ale z drugiej strony nie raz we własnym domu padłem ofiarą uszczypliwości ze strony najbliższych, jako zwolennik słonej wersji.
Placki ziemniaczane – klasyczny przepis
Składniki:
- 5-6 dużych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki obierz ze skórki. Zetrzyj do dużej miski na tarce o średnich oczkach. Jeżeli ziemniaki puściły sporo wody, możesz odcisnąć nadmiar na drobnym sitku. Dodaj posiekaną drobno cebule i utarty czosnek. Następnie wbij jajko, wsyp mąkę pszenną jeśli w ziemniakach jest dużo wody trzeba wsypać trzy łyżki, a w przypadku tych mniej wodnistych tylko dwie. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Następnie smaż na oleju na średnim ogniu. Placki ziemniaczane podajemy na słodko, słono, z gulaszem lub sosem.
Na koniec dodam, że placki ziemniaczane to nie tylko pyszne danie, ale także symbol prostoty i wszechstronności w kuchni. Ich uniwersalność z pewnością sprawia, że mogą być podawane na wiele sposobów – z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, lub po prostu same, jako samodzielna przekąska. Mam nadzieję, że ten przepis przypadł Wam do gustu i będziecie mieli okazję go wypróbować w swojej kuchni. Smacznego!
Jeżeli szukasz idealnego sosu do placków ziemniaczanych polecam SOS KURKOWY!!!
Podsumowując mam nadzieję, że placki wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<