Przepis
Ryby
Śledź po francusku z kawiorem
Składniki
- 1 kg filetów śledziowych w oleju
- 1 duża cebula
- 2 żółtka
- 200 ml musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 100 ml oleju roślinnego
- 50 ml oleju lnianego
- sok z połowy cytryny
- 500 ml mleka
- 50 g kawioru
- 1 bagietka
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Śledzia namocz w mleku przez 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw solą i pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Wsadź do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę. Podawaj na tartinkach z bagietki z odrobiną kawioru i posiekanym szczypiorkiem.