X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1,5 l wódki czystej
  • 400 ml spirytusu
  • 1,5 kg czarnych porzeczek
  • cukier

Sposób przygotowania

Owoce myjemy, czyścimy z szypułek i wkładamy do słoja, posypując delikatnie cukrem, do słoja nalewamy wódkę i odstawiamy w zacienione miejsce na co najmniej 4 tygodnie, co pewien czas mieszamy. Po 4-6 tygodniach dolewamy spirytus i odstawiamy jeszcze na 2 miesiące. Następnie filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Stawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na kilka miesięcy. Podobnie jak wiśniówkę i smorodinówkę możemy przygotować inne nalewki owocowe: pigwówkę (owoce kroimy w ćwiartki), aroniówkę, tarninówkę, jeżynówkę, jarzębinówkę i nalewkę na mirabelkach.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również