Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Szaszłyki baranie z grilla Macieja Kuronia
Składniki
- 600 g filetów z baraniny (najlepszy jest comber)
- 300 g boczku lub słoniny
- 7-8 cebul (ok. 600 g)
#Marynata - 4 łyżki oleju
- 4 łyżki octu winnego lub 150 ml białego, wytrawnego wina
- majeranek, cząber, ostra papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy marynatę: w misce łączymy olej z octem i mieszamy z ziołami oraz przyprawami. Mięso kroimy na kawałki i co najmniej na 12 godzin wkładamy do marynaty. Boczek kroimy w plasterki, obrane cebule w talarki. Na drewniane patyczki nadziewamy kolejno kawałek mięsa, boczek, cebulę i jeszcze raz te same składniki. Szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy ze wszystkich stron.