X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne

Kotlety baranie w sezamie Macieja Kuronia

Składniki

  • 1 kg górki baraniej
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 100 ml oleju
  • sól, grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety (każdy z kostką). Czosnek siekamy, mieszamy z cząbrem, solą, kilkoma łyżkami oleju. Nacieramy mieszanką kotlety i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 15 minut. Następnie kotlety panierujemy w sezamie i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z obu stron po 2-3 minut i odstawiamy w brytfance do nagrzanego do 100ºC piekarnika, żeby doszły. W tym czasie wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy kotlety wywar i rozprowadzamy delikatnie drewnianą łyżką. Gotujemy, aż odparuje do mniej więcej połowy objętości. Kotlety podajemy na półmisku, ułożone kostkami do góry i umoczone w sosie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również