Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Kotlety baranie w sezamie Macieja Kuronia
Składniki
- 1 kg górki baraniej
- 6 ząbków czosnku
- 100 ml wywaru (może być z kostki)
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka cząbru
- 100 ml oleju
- sól, grubo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety (każdy z kostką). Czosnek siekamy, mieszamy z cząbrem, solą, kilkoma łyżkami oleju. Nacieramy mieszanką kotlety i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 15 minut. Następnie kotlety panierujemy w sezamie i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z obu stron po 2-3 minut i odstawiamy w brytfance do nagrzanego do 100ºC piekarnika, żeby doszły. W tym czasie wlewamy na patelnię, na której smażyliśmy kotlety wywar i rozprowadzamy delikatnie drewnianą łyżką. Gotujemy, aż odparuje do mniej więcej połowy objętości. Kotlety podajemy na półmisku, ułożone kostkami do góry i umoczone w sosie.