Boże NarodzenieDróbPrzekąski na ciepłoWielkanocWieprzowina
Pierożki drożdżowe z mięsem Macieja Kuronia
Pierożki drożdżowe z mięsem to przepis mojego taty Macieja, pierożki są pyszne, aż rozpływają się w ustach. Bardzo lubię drożdżowe kombinacje smaków. Dlatego zawsze z radością wracam do tego przepisu. Mięsny farsz z dodatkiem bulionu jest soczysty i świetnie komponuje się z delikatnym drożdżowym ciastem. Musicie koniecznie spróbować!!
Pierożki drożdżowe z mięsem Macieja Kuronia
Składniki:
- 250 g mąki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 500 g tłuszczu do smażenia np. smalcu
Farsz
- 250 g pieczonego mięsa np. wieprzowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- kilka łyżek wywaru mięsnego (może być z kostki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj rozczyn z letniego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży. Drożdże rozetrzyj z cukrem, zalej mlekiem, wymieszaj z mąką i odstaw w ciepłe miejsce. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową.
Krok 2:
Gdy rozczyn urośnie, wlej go do miski z przesianą mąką i szczyptą soli, następnie dodaj żółtka. Starannie wyrób ciasto, na koniec dolej stopione i ochłodzone masło. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie odstawało od ręki. Następnie postaw je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.
Krok 3:
Cebulę obierz i pokrój w talarki. Smaż na oliwie lub np. oleju na złoty kolor. Następnie cebulę i mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj kilka łyżek wywaru, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
Krok 4:
Gdy ciasto urośnie obsyp stolnicę mąką, następnie z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm, a następnie pokój je w plastry o grubości 3 cm. Każdy krążek rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, możesz to zrobić za pomocą rąk.
Krok 5:
Na środek cista połóż farsz i zlep jak pierożki. Następnie pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6:
Rozpuść tłuszcz w rondelku, a gdy się nagrzeje zrób próbę. Wrzuć kawałek surowego ciasta, gdy zaraz wypłynie i się zarumieni, wrzuć pierożki. Włóż pierożki delikatnie do garnka łyżką cedzakową, górną stroną do dołu. Przykryj rondel, a gdy pierożki się zarumienią, przewróć je widelcem lub łyżką na drugą stronę. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.
Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.
W przepisie jest mowa o maśle, ale w rozpisce go nie ma. Ile powinnam go dodać ?
Coś musiało mi umknąć 100 g masła