X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDróbPrzekąski na ciepłoWielkanocWieprzowina

Pierożki drożdżowe z mięsem Macieja Kuronia

Pierożki drożdżowe z mięsem to przepis mojego taty Macieja, pierożki są pyszne, aż rozpływają się w ustach. Bardzo lubię drożdżowe kombinacje smaków. Dlatego zawsze z radością wracam do tego przepisu. Mięsny farsz z dodatkiem bulionu jest soczysty i świetnie komponuje się z delikatnym drożdżowym ciastem. Musicie koniecznie spróbować!!

Pierożki drożdżowe z mięsem Macieja Kuronia

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 500 g tłuszczu do smażenia np. smalcu
Farsz
  • 250 g pieczonego mięsa np. wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • kilka łyżek wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Przygotuj rozczyn z letniego mleka, kilku łyżek mąki, cukru i drożdży. Drożdże rozetrzyj z cukrem, zalej mlekiem, wymieszaj z mąką i odstaw w ciepłe miejsce. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki ciasta drożdżowego miały temperaturę pokojową.

Krok 2:

Gdy rozczyn urośnie, wlej go do miski z przesianą mąką i szczyptą soli, następnie dodaj żółtka. Starannie wyrób ciasto, na koniec dolej stopione i ochłodzone masło. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie odstawało od ręki. Następnie postaw je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.

Krok 3:

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Smaż na oliwie lub np. oleju na złoty kolor. Następnie cebulę i mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj kilka łyżek wywaru, sól oraz pieprz. Wymieszaj.

Krok 4:

Gdy ciasto urośnie obsyp stolnicę mąką, następnie z ciasta uformuj wałek o średnicy ok. 4 cm, a następnie pokój je w plastry o grubości 3 cm. Każdy krążek rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, możesz to zrobić za pomocą rąk.

Krok 5:

Na środek cista połóż farsz i zlep jak pierożki. Następnie pozostaw do ponownego wyrośnięcia.

Krok 6:

Rozpuść tłuszcz w rondelku, a gdy się nagrzeje zrób próbę. Wrzuć kawałek surowego ciasta, gdy zaraz wypłynie i się zarumieni, wrzuć pierożki. Włóż pierożki delikatnie do garnka łyżką cedzakową, górną stroną do dołu. Przykryj rondel, a gdy pierożki się zarumienią, przewróć je widelcem lub łyżką na drugą stronę. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. 

Więcej pysznych mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. W przepisie jest mowa o maśle, ale w rozpisce go nie ma. Ile powinnam go dodać ?

Sprawdź również