Przepis
Składniki
- 1 kg flaków wołowych
- 1/2 kg giczy cielęcej
- 1/4 szklanki pokrajanego w talarki pora
- 1/4 szklanki pokrajanego selera naciowego
- 1/4 szklanki pokrajanej "w zapałkę" marchewki
- kilka jagód angielskiego ziela, liść laurowy
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
- kolendra, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Flaki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy około pół godziny i odcedzamy.
Ponownie wrzucamy do osolonego wrzątku z zielem angielskim i laurowym listkiem i gotujemy około 2 godzin aż będą prawie miękkie.
Z giczy cielecej gotujemy bulion (aż mieso będzie zupełnie miękkie i będzie odchodziło od kości). Mięso kroimy w drobną kostkę. Flaki wyjmujemy i kroimy w bardzo cienkie paseczki, wkładamy na powrót do rosołu w którym się gotowały, dodajemy bulion z giczy i pokrajane mięso oraz warzywa.
Gotujemy jeszcze około półtorej godziny, aż flaczki będą zupełnie miękkie, pod koniec gotowania, doprawiamy papryką, majerankiem, pietruszką, kolendrą, solą i pieprzem.
Smacznego