X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Polska Minestrone

Składniki:

 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 l wody lub lekkiego wywaru
  • 1 marchewka
  • Garść fasolki szparagowej
  • 200 g dyni
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 łyżki drobnego makaronu (gwiazdki, orzo, muszelki)
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • cukier
  • posiekana natka pietruszki
 

Sposób przygotowania:

    W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, podsmaż aż będzie szklista. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 2 minuty. Następnie wlej wodę lub wywar. Dodaj obraną, pokrojoną w półplasterki marchew, fasolkę pozbawioną końcówek, podzieloną na mniejsze kawałki, dynię pokrojoną w kostkę oraz liście laurowe i ziele angielskie, gotuj 10 minut. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj kolejne 10 minut. Następnie wsyp drobny makaron, gotuj aż będzie miękki. Wlej passatę pomidorową, gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut. Jeśli to konieczne dopraw do smaku solą, pieprzem lub cukrem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również