X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Polska Minestrone

Polska Minestrone to szybka, lekka zupa warzywna inspirowana włoską klasyką. Jest to potrawa oparta na sezonowych warzywach. Jej skład bez wątpienia możesz dowolnie modyfikować w zależności od miesiąca, w którym ją przygotowujesz. Wiosną skorzystaj z młodych warzyw np. kapusty, młodych ziemniaków, marchewki. Latem polecam bakłażana i paprykę. Zimą z pewnością sprawdzi się dodatek fasoli, jarmużu i dyni. Na tą zupę, jak na minestrone nie jednego sprawdzonego przepisu, są tylko sugestie 🙂

Polska Minestrone – lekka i aromatyczna

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,2 l wody lub bulionu mięsnego lub np. warzywnego
  • 1 marchewka
  • garść fasolki szparagowej
  • 200 g cukinii lub np. dyni
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 łyżki drobnego makaronu (np. gwiazdki, orzo, muszelki)
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • cukier
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, następnie podsmaż aż będzie szklista. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 2:

Następnie wlej wodę lub np. bulion (wiadomo, że bulion będzie miał więcej smaku). Dodaj obraną, pokrojoną w półplasterki marchew, następnie fasolkę pozbawioną końcówek, podzieloną na mniejsze kawałki, pokrojoną cukinię oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj 10 minut, dopraw solą i czarnym pieprzem.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj kolejne 10 minut. Następnie wsyp drobny makaron, gotuj aż będzie miękki. Wlej passatę pomidorową, gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut. Jeśli to konieczne dopraw do smaku solą, pieprzem lub cukrem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz chlustem dobrej oliwy z oliwek.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram Facebook

Więcej pysznych pomysłów na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również