Potrawy wegetariańskieŚniadania
Twarożek domowej roboty I
Składniki
- 2 l kwaśnego mleka
Sposób przygotowania
Przede wszystkim trzeba mieć dobre kwaśne mleko. Najlepiej jest użyć świeżego mleka, można je zakwasić i przyśpieszyć kwaśnienie dodając łyżkę śmietany, kefiru lub szczyptę cukru. Kwaśne mleko ogrzewamy bardzo powoli do temperatury najwyżej 50ºC. Możemy również dla pewności umieścić naczynie z mlekiem w kąpieli wodnej i podgrzewać około pół godziny, aż twaróg oddzieli się od serwatki. Trzeba pilnować, żeby nie zagrzało się za bardzo, bo twaróg będzie suchy i „piaszczysty”. Następnie wylewamy podgrzane kwaśne mleko na sito, a gdy serwatka się oddzieli, przekładamy twarożek do płóciennego woreczka lub lnianej ściereczki. Zawiązujemy i obciążamy deseczką lub wieszamy nad miską. Kwaśne mleko możemy wcześniej odtłuścić zdejmując z niego śmietanę, wtedy otrzymamy niskokaloryczny ser, który możemy stosować np.: w trakcie diety odchudzającej. Gotowy ser możemy posolić.
Polecam do kuchni robota Eldom, który przygotuje dosłownie wszystko! Ja mam i jestem mega zaodowlona!
Polecam ukręcić go robotem planetarnym Ariete 1588. Najlepszy sprzęt na świecie. Doskonale i cicho działa!
Jasne, dzięki za info 🙂
Pozdrawiam.