Boże NarodzenieDróbPrzekąski na zimnoWielkanoc
Kurczak rolowany z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Kurczak rolowany z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami to pyszna mięsna propozycja. Przepis idealnie sprawdzi się na świąteczny stół lub na niedzielny obiad w gronie rodziny. Kurczak to bez wątpienia najbardziej lubiane mięso w Polsce, wiec danie na pewno zasmakuje wszystkim jedzącym mięso.
Kurczak rolowany z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami
Składniki:
- 1 kurczak około 1,5-2 kg
- 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
- 1 łyżka miodu np. lipowego
Farsz:
- dwie duże piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 30%
- 100 g rodzynek
- 60 g orzeszków np. ziemnych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej ew. jeżeli farsz jest za luźny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze kurczaka wyluzuj. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Przygotuj farsz. Piersi zmiel ze śmietaną, najlepiej w malakserze lub przepuść 2 razy przez drobne oczka w maszynce do mielenia mięsa. Następnie wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami i orzeszkami. Na koniec dopraw solą, pieprzem. Ewentualnie zagęść bułką tartą.
Krok 3:
Po trzecie kurczaka rozłóż skórą do dołu i nałóż farsz. Drób zwiń w ciasny rulon, następnie zwiąż sznurkiem gastronomicznym. W miseczce wymieszaj składniki marynaty. Musztardę, miód, rozmaryn i posiekany czosnek. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Krok 5:
Kurczaka natrzyj dokładnie marynatą. Piecz w 170°C przez około 80 minut. Podlewaj powstałym sosem.
Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.