X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDróbPrzekąski na zimnoWielkanoc

Kurczak rolowany z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Kurczak rolowany z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami to pyszna mięsna propozycja. Przepis idealnie sprawdzi się na świąteczny stół lub na niedzielny obiad w gronie rodziny. Kurczak to bez wątpienia najbardziej lubiane mięso w Polsce, wiec danie na pewno zasmakuje wszystkim jedzącym mięso. 

Kurczak rolowany z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami

Składniki:

  • 1 kurczak około 1,5-2 kg
  • 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
Farsz:
  • dwie duże piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 100 g rodzynek
  • 60 g orzeszków np. ziemnych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej ew. jeżeli farsz jest za luźny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze kurczaka wyluzuj. Następnie dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Przygotuj farsz. Piersi zmiel ze śmietaną, najlepiej w malakserze lub przepuść 2 razy przez drobne oczka w maszynce do mielenia mięsa. Następnie wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami i orzeszkami. Na koniec dopraw solą, pieprzem. Ewentualnie zagęść bułką tartą.

Krok 3:

Po trzecie kurczaka rozłóż skórą do dołu i nałóż farsz. Drób zwiń w ciasny rulon, następnie zwiąż sznurkiem gastronomicznym. W miseczce wymieszaj składniki marynaty. Musztardę, miód, rozmaryn i posiekany czosnek. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Krok 5:

Kurczaka natrzyj dokładnie marynatą. Piecz w 170°C przez około 80 minut. Podlewaj powstałym sosem.

Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również