X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa i grzyby

Sałatka grillowa

Składniki

  • 100 g szynki
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g kukurydzy
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 szklanka ugotowanego makaronu (świderki, kolanka)
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • do dekoracji: sałata, dymka, pomidory

Sposób przyrządzania

Pieczarki posiekaj w plasterki a cebulę w piórka. Połącz cebulę z pieczarkami, posól, popieprz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut. Szynkę pokrój w paski. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotuj sos – ja dodaję do niego dodatkowo 1 ząbek czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki: pieczarki z cebulą, kukurydzę, szynkę, makaron,  sos i dopraw do smaku. Sałatkę podaj na liściach sałaty udekorowaną pomidorami i szczypiorkiem. Osoby dbające o linię mogą użyć do przyrządzenia sosu tylko jogurtu naturalnego, a „chudzielcy” tylko majonezu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również