Przepis
Warzywa i grzyby
Sałatka grillowa
Składniki
- 100 g szynki
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g kukurydzy
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 szklanka ugotowanego makaronu (świderki, kolanka)
- sól, pieprz, sok z cytryny
- do dekoracji: sałata, dymka, pomidory
Sposób przygotowania
Pieczarki posiekaj w plasterki a cebulę w piórka. Połącz cebulę z pieczarkami, posól, popieprz, skrop sokiem z cytryny i odstaw na 30 minut. Szynkę pokrój w paski. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotuj sos – ja dodaję do niego dodatkowo 1 ząbek czosnku. Wymieszaj wszystkie składniki: pieczarki z cebulą, kukurydzę, szynkę, makaron, sos i dopraw do smaku. Sałatkę podaj na liściach sałaty udekorowaną pomidorami i szczypiorkiem. Osoby dbające o linię mogą użyć do przyrządzenia sosu tylko jogurtu naturalnego, a „chudzielcy” tylko majonezu.