Dania głównePotrawy z ziemniakówWarzywa faszerowane
Ziemniaki faszerowane pieczarkami. Przepis krok po kroku.
Danie które dzisiaj dla Was przygotowałem, powinno być potrawą narodową. Dlaczego??? Już spieszę z odpowiedzią 🙂 Główny składnik tego dania to ziemniak, który bez wątpienia jest podstawą polskiej kuchni. Nadziany jest z kolei dużą ilością pieczarek i cebuli, to kolejne połączenie które kochają Polacy. Do tego na wierzchu ciągnąca mozzarella 🙂 Teraz już rozumiecie??? Jeśli macie wątpliwości wypróbujcie przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami, wszystko stanie się jasne.
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Składniki:
- 4 duże ziemniaki, wszystkie powinny być podobnej wielkości
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sos do steków i burgerów, ja użyłem tego od Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Następnie gotuj w osolonym wrzątku około 30 minut do miękkości, ale nie całkowitej, przy nakłuwaniu miąższ powinien stawiać jeszcze delikatny opór. Do faszerowania najlepiej sprawdzają się odmiany ziemniaka o średniej mączystości tzw. uniwersalne np. Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.
Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Krok 2:
Po drugie na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki oraz utarty czosnek. Smaż aż wyparuje cały nadmiar wody a pieczarki się zrumienią. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem.
Krok 3:
Wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek, uważaj żeby nie przedziurawić skórki. Miąższ ziemniaków można użyć do farszu, ale dla mnie staje się wtedy za ciężki i mocno ziemniaczany. Wykorzystuje go potem do zapiekanki, tortilla de patatas czy zagęszczenia zupy.
Krok 4:
Wydrążone ziemniaki napełniamy z górką. Farszu powinno być sporo 🙂 Piekarnik rozgrzewamy do 220°C z funkcją grilla, jeżeli nie posiadasz tej opcji wybierz termoobieg 230°C.
Krok 5:
Nadziane ziemniaki ułóż w natłuszczonej formie do zapiekania. Następnie posyp szczypiorkiem, na każdą połówkę połóż łyżkę sosu do steków i burgerów. Jak widać ten sos podkreśli nie tylko dania z wołowiny, do opcji wegetariańskiej też pasuje fantastycznie 🙂
Krok 6:
Na wiech połóż poszarpaną w dłoniach mozzarelle. Na koniec tak przygotowane ziemniaki faszerowane pieczarkami zapiekaj 15 minut, aż ser stanie się rumiany a składniki gorące.
Et voilà!
Dzisiaj nauczyliśmy się w kilku prostych krokach, jak przygotować przepyszne ziemniaki faszerowane pieczarkami. Inną cenną lekcją jest fakt, że sos do steków i burgerów można stosować nie tylko do dań z wołowiny. Jego pomidorowo-paprykowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu cayenne, doskonale współgra z daniami wegetariańskimi.
Jeśli przygotujecie to danie u siebie w domu, koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało. Możecie zrobić to tutaj w komentarzu lub na moich mediach społecznościowych FB i IG lub mediach społecznościowych marki Roleski FB i IG.
SMACZNEGO!!!
PS. Jeżeli szukacie innych pomysłów na warzywa faszerowane, to zapraszam TUTAJ!!!
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook
O cholera, wygląda całkiem nieźle, muszę zrobić. Na faszerowane ziemniaki chyba bym nie wpadła, dzięki za inspiracje, pozdrawiam
Są pyszne, smacznego 🙂