X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniakówWarzywa faszerowane

Ziemniaki faszerowane pieczarkami. Przepis krok po kroku.

Danie które dzisiaj dla Was przygotowałem, powinno być potrawą narodową. Dlaczego??? Już spieszę z odpowiedzią 🙂 Główny składnik tego dania to ziemniak, który bez wątpienia jest podstawą polskiej kuchni. Nadziany jest z kolei dużą ilością pieczarek i cebuli, to kolejne połączenie które kochają Polacy. Do tego na wierzchu ciągnąca mozzarella 🙂 Teraz już rozumiecie??? Jeśli macie wątpliwości wypróbujcie przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami, wszystko stanie się jasne.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki, wszystkie powinny być podobnej wielkości
  • 2 cebule 
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sos do steków i burgerów, ja użyłem tego od Roleskiego
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Następnie gotuj w osolonym wrzątku około 30 minut do miękkości, ale nie całkowitej, przy nakłuwaniu miąższ powinien stawiać jeszcze delikatny opór. Do faszerowania najlepiej sprawdzają się odmiany ziemniaka o średniej mączystości tzw. uniwersalne np. Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.

Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 2:

Po drugie na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki oraz utarty czosnek. Smaż aż wyparuje cały nadmiar wody a pieczarki się zrumienią. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem.

Krok 3:

Wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek, uważaj żeby nie przedziurawić skórki. Miąższ ziemniaków można użyć do farszu, ale dla mnie staje się wtedy za ciężki i mocno ziemniaczany. Wykorzystuje go potem do zapiekanki, tortilla de patatas czy zagęszczenia zupy.

Krok 4:

Wydrążone ziemniaki napełniamy z górką. Farszu powinno być sporo 🙂 Piekarnik rozgrzewamy do 220°C z funkcją grilla, jeżeli nie posiadasz tej opcji wybierz termoobieg 230°C.

Krok 5:

Nadziane ziemniaki ułóż w natłuszczonej formie do zapiekania. Następnie posyp szczypiorkiem, na każdą połówkę połóż łyżkę sosu do steków i burgerów. Jak widać ten sos podkreśli nie tylko dania z wołowiny, do opcji wegetariańskiej też pasuje fantastycznie 🙂

Krok 6:

Na wiech połóż poszarpaną w dłoniach mozzarelle. Na koniec tak przygotowane ziemniaki faszerowane pieczarkami zapiekaj 15 minut, aż ser stanie się rumiany a składniki gorące.

Et voilà!

Dzisiaj nauczyliśmy się w kilku prostych krokach, jak przygotować przepyszne ziemniaki faszerowane pieczarkami. Inną cenną lekcją jest fakt, że sos do steków i burgerów można stosować nie tylko do dań z wołowiny. Jego pomidorowo-paprykowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu cayenne, doskonale współgra z daniami wegetariańskimi.

Jeśli przygotujecie to danie u siebie w domu, koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało. Możecie zrobić to tutaj w komentarzu lub na moich mediach społecznościowych FB i IG lub mediach społecznościowych marki Roleski FB i IG.

SMACZNEGO!!!

PS. Jeżeli szukacie innych pomysłów na warzywa faszerowane, to zapraszam TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również