X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z ziemniakówWarzywa faszerowane

Ziemniaki faszerowane pieczarkami. Przepis krok po kroku.

Ziemniaki faszerowane pieczarkami

 

Danie które dzisiaj dla Was przygotowałem, powinno być potrawą narodową. Dlaczego??? Już spieszę z odpowiedzią 🙂 Główny składnik tego dania to ziemniak, który jak wiadomo jest podstawą polskiej kuchni. Nadziany jest z kolei dużą ilością pieczarek i cebuli, to kolejne połączenie które kochają Polacy. Do tego na wierzchu ciągnąca mozzarella 🙂 Teraz już rozumiecie??? Jeżeli macie wątpliwości wypróbujcie przepis na ziemniaki faszerowane pieczarkami, wszystko stanie się jasne.

 

Składniki:

 

  • 4 duże ziemniaki, wszystkie powinny być podobnej wielkości
  • 2 cebule 
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sos do steków i burgerów, ja użyłem tego od Roleskiego
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

Krok 1:

 

Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj. Gotuj w osolonym wrzątku około 30 minut do miękkości, ale nie całkowitej, przy nakłuwaniu miąższ powinien stawiać jeszcze delikatny opór. Do faszerowania najlepiej sprawdzają się odmiany ziemniaka o średniej mączystości tzw. uniwersalne np. Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.

 

Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

 

Krok 2:

 

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki oraz utarty czosnek. Smaż aż wyparuje cały nadmiar wody a pieczarki się zrumienią. Farsz dopraw solą i pieprzem.

 

Krok 3:

 

Wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż środek, uważaj żeby nie przedziurawić skórki. Miąższ ziemniaków można użyć do farszu, ale dla mnie staje się wtedy za ciężki i mocno ziemniaczany. Wykorzystuje go potem do zapiekanki, tortilla de patatas czy zagęszczenia zupy.

 

Krok 4:

 

Wydrążone ziemniaki napełniamy z górką. Farszu  powinno być sporo 🙂 Piekarnik rozgrzewamy do 220°C z funkcją grilla, jeżeli nie posiadasz tej opcji wybierz termoobieg 230°C.

 

Krok 5:

 

Nadziane ziemniaki ułóż w natłuszczonej formie do zapiekania. Posyp szczypiorkiem, na każdą połówkę połóż łyżkę sosu do steków i burgerów. Jak widać ten sos podkreśli nie tylko dania z wołowiny, do opcji wegetariańskiej też pasuje fantastycznie 🙂

 

Krok 6:

 

Na wiech połóż poszarpaną w dłoniach mozzarelle. Tak przygotowane ziemniaki faszerowane pieczarkami zapiekaj 15 minut, aż ser stanie się rumiany a składniki gorące.

 

 

Et voilà!

 

Dzisiaj nauczyliśmy się w kilku prostych krokach, jak przygotować przepyszne ziemniaki faszerowane pieczarkami. Inną cenną lekcją jest fakt, że sos do steków i burgerów można stosować nie tylko do dań z wołowiny. Jego pomidorowo-paprykowy smak z wyczuwalną nutą pieprzu cayenne, doskonale współgra z daniami wegetariańskimi.

 

Jeżeli przygotujecie to danie u siebie w domu, koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało. Możecie zrobić to tutaj w komentarzu lub na moich mediach społecznościowych FB i IG lub mediach społecznościowych marki Roleski FB i IG.

 

SMACZNEGO!!!

 

PS. Jeżeli szukacie innych pomysłów na warzywa faszerowane, to zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Agata

    O cholera, wygląda całkiem nieźle, muszę zrobić. Na faszerowane ziemniaki chyba bym nie wpadła, dzięki za inspiracje, pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Są pyszne, smacznego 🙂

Sprawdź również