X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbPlacki i naleśniki

Naleśniki z kurczakiem. Przepis krok po kroku.

Najlepszy pomysł na rodzinny obiad??? Ja polecam naleśniki z kurczakiem z piekarnika. Super proste w przygotowaniu z chrupiącą serową warstwą i lekko pikantnym nadzieniem. Będziecie zachwyceni 🙂

Naleśniki z kurczakiem

Składniki:

Naleśniki:
  • 300 ml mleka 
  • 200 g wody gazowanej
  • 50 g oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Farsz:
  • 2 piersi z kurczaka lub np. z indyka
  • 1 średnia cukinia
  • 2 papryki czerwone
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką, ja użyłem Roleskiego
  • 150 g startego żółtego sera np. mozzarella lub gouda
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze do miski dodaj mokre składniki: mleko, olej roślinny i jajka. Następnie wsyp mąkę pszenną. Zmiksuj za pomocą ręcznego blendera aż wszystkie składniki się połączą. Na końcu dodaj wodę gazowaną. Konsystencja powinna być jak na zdjęciu, najbardziej powinna przypominać konsystencję maślanki. Nasze naleśniki są bardzo cienkie, ale idealnie nadają się do zawijania, nie pękają i są elastyczne.

Krok 2:

Naleśniki smaż bez tłuszczu na średnim ogniu, na patelni z nieprzywierającą powłoką, do uzyskania ładnego złotego koloru. Jeśli twoja patelnia jest bardziej wysłużona możesz powierzchnię zwilżyć olejem. Naleśniki układaj warstwami na talerzu.

Krok 3:

Po trzecie przygotuj farsz. Kurczaka i cukinię pokrój w drobną kostkę, pieczarki w półplasterki, paprykę w paski, następnie czosnek przeciśnij przez praskę. 

Krok 4:

Kurczaka dopraw solą i pieprzem, podsmaż na solidnie rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zetnie, dodaj warzywa paprykę, pieczarki i cukinię. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie po kilku minutach wlej sos do kurczaka z papryką, sprawi on że farsz będzie intensywniejszy w smaku, a składniki ładnie się połączą.

Krok 5:

Na naleśniki nałóż porcję farszu, następnie posyp startym żółtym serem. Pamiętaj aby placek wypełnić równomiernie, od brzegu do środka. 

Krok 6:

Nadziane naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Spód wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem, olejem roślinnym lub np. masłem. Piekarnik rozgrzej do 220°C funkcja grill. 

Krok 7:

Na koniec wierz naleśników posmaruj dodatkową porcją sosu do kurczaka z papryką, posyp startym serem.

Krok 8:

Naczynia postaw w górnej części piekarnika, następnie zapiekaj 10 minut. Jeśli nie masz funkcji grill, zastosuj termoobieg 230°C, zapiekaj 12 minut.

Moje dziewczyny bez wątpienia uwielbiają naleśniki na słodko. Ja jestem zwolennikiem tego rodzaju placków w wersji wytrawnej, najlepiej z ostrą nutą. Naleśniki z kurczakiem najlepiej komponują się z sosem do kurczaka z papryką. Jest intensywny w smaku mocno pomidorowy z drapieżną nutą ostrej papryki, idealnie komponuje się z wytrawnymi naleśnikami.

Przepis na inne wytrawne naleśniki znajdziesz TUTAJ!

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również