menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.
Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą (na złoto) i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Na naleśniki nałóż farsz i zawiń w trójkąty lub paszteciki. Podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku przez 10 minut w 200°C.

ocena:

Naleśniki z farszem ruskim

składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 ml mleka, 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól

Farsz:

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • 150 g sera pleśniowego np.roquefort
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.
Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą (na złoto) i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Na naleśniki nałóż farsz i zawiń w trójkąty lub paszteciki. Podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku przez 10 minut w 200°C.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję