Dania głównePlacki i naleśniki
Naleśniki z farszem ruskim
Pierogi ruskie to już klasyka polskiej kuchni. Wydaje mi się, że nie znam osoby, która nie lubi tych pierogów. Dlatego idąc dalej wpadłem na pomysł naleśników z farszem z ruskich. Bo dlaczego by nie? Skoro farsz tak świetnie smakuje w pierogach, to może i z naleśnikami też się świetnie połączy. I miałem rację! Musicie koniecznie spróbować. Poniżej przepis na naleśniki z farszem ruskim.
Naleśniki z farszem ruskim
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 200 ml mleka, 200 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego twarogu
- 150 g sera pleśniowego np. roquefort
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3-4 posiekane ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Ubij mikserem lub np. trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”.
Krok 2:
Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, następnie rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.
Krok 3:
Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą (na złoto) i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Na naleśniki nałóż farsz i zawiń w trójkąty lub paszteciki. Podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku przez 10 minut w 200°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<