X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePlacki i naleśniki

Naleśniki z farszem ruskim

Pierogi ruskie to już klasyka polskiej kuchni. Wydaje mi się, że nie znam osoby, która nie lubi tych pierogów. Dlatego idąc dalej wpadłem na pomysł naleśników z farszem z ruskich. Bo dlaczego by nie? Skoro farsz tak świetnie smakuje w pierogach, to może i z naleśnikami też się świetnie połączy. I miałem rację! Musicie koniecznie spróbować. Poniżej przepis na naleśniki z farszem ruskim. 

Naleśniki z farszem ruskim

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 200 ml mleka, 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól
Farsz:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g białego twarogu
  • 150 g sera pleśniowego np. roquefort
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Ubij mikserem lub np. trzepaczką jajka z mąką, mlekiem, wodą i solą tak by nie było grudek.
Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”.

Krok 2:

Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, następnie rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.

Krok 3:

Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą (na złoto) i czosnkiem oraz serem pleśniowym. Przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Na naleśniki nałóż farsz i zawiń w trójkąty lub paszteciki. Podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku przez 10 minut w 200°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również