Pierogi ruskie to już klasyka polskiej kuchni. Wydaje mi się, że nie znam osoby, która nie lubi tych pierogów. Dlatego idąc dalej wpadłem na pomysł naleśników z farszem z ruskich. Bo dlaczego by nie? Skoro farsz tak świetnie smakuje w pierogach, to może i z naleśnikami też się świetnie połączy. I miałem rację! Musicie koniecznie spróbować. Poniżej przepis na naleśniki z farszem ruskim.
Naleśniki z farszem ruskim
Składniki:
Ciasto:
500 ml mlek
50g roztopionego masła
3 jajka
200 g mąki pszennej
szczypta soli
Farsz:
300 g tłustego twarogu
300 g ugotowanych ziemniaków
150 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1-2 łyżki kwaśnej śmietany np. 12%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Do dużej miski wlej mleko, dodaj jajka, roztopione masło, mąkę z solą. Całość wymieszaj za pomocą ręcznego blendera.
Krok 2:
Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym.
Ciasto nalej cienką warstwą, następnie rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano.
Krok 3:
Do twarogu dodaj ziemniaki przeciśnięte przez praskę, następnie podsmażony na złoto boczek oraz cebulkę. Dodaj kwaśną śmietanę, aby konsystencja była lżejsza. Dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj.
Krok 4:
Na naleśniki nałóż farsz i zawiń w trójkąty lub paszteciki. Podsmaż na patelni lub piecz w piekarniku przez 10 minut w 200°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<