X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Papryka faszerowana mięsem mielonym. Przepis krok po kroku.

Papryka faszerowana mięsem mielonym

 

Sezon na paprykę w pełnym rozkwicie, a cena najniższa w roku. To wyśmienity moment, aby zacząć przygotowywać z niej przetwory. Jeżeli zostanie Wam jeszcze kilka sztuk to papryka faszerowana jest fantastycznym pomysłem na ich wykorzystanie. Środek proponuję wypełnić farszem złożonym z mięsa mielonego, pomidorów i natki pietruszki. Całość podkręci sos do kurczaka z papryką.

 

Składniki:

 

  • 4 papryki, najlepiej różnokolorowe 
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula czerwona lub biała
  • 100 g białego długoziarnistego ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu do kurczaka z papryką od Roleskiego
  • 100 g sera feta
  • sól, czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia

 

Przygotowanie:

 

 

Krok 1:

 

Ryż opłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Gotuj na małym ogniu w 250 ml osolonej wody, przez 12-15 minut. Następnie ugotowany ryż przełóż na sitko, przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Poczekaj aż nadmiar wody odcieknie, odstaw na bok.

 

Z papryki odkrój „czapeczki”, wytnij białe fragmenty i usuń nasiona.

 

 

Krok 2:

 

Mięso wieprzowe podsmaż z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy mięso się zetnie, a cebula skarmelizuje dodaj utarty czosnek. Smaż jeszcze 1 minutę, dopraw solą i pieprzem, przełóż mięso do miski.

 

 

Krok 3:

 

Dodaj ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną niezbyt drobno natkę pietruszki, sos do kurczaka z papryką. Dopraw solą i pieprzem, dopraw do smaku.

 

 

Krok 4:

 

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Papryki ustaw w naczyniu do zapiekania. Faszeruj przygotowanym nadzieniem, na wierzch ułóż ser feta pokrojony w drobną kostkę. Zapiekaj przez 30-35 minut, aż papryka będzie miękka.

 

 

Papryki nieźle nadziane 🙂

 

Tak przygotowana papryka faszerowana mięsem mielonym to prawdziwa rewelacja. Do jej przygotowania można wykorzystać ryż, kaszę lub kuskus który pozostał z poprzedniego dnia. Wierzch można posypać serem feta, ale doskonale sprawdzi się również inny ser typu: mozzarella, cheddar lub mimolette.

 

 

Na talerz proponuję dodać jeszcze kapkę sosu do kurczaka z papryką, idealnie podkręci smak faszerowanej papryki, mimo że nie ma w niej ani grama drobiu 😉

 

 

Papryka faszerowana mięsem mielonym poleca się do przygotowania. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem do Waszej dyspozycji.

 

 

SMACZNEGO!!!

 

PS. Jeżeli szukacie innych przepisów na faszerowane warzywa zapraszam TUTAJ!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również