Dania główneRyby
Fishburger z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku.
Fishburger z sosem czosnkowym
Dzisiaj mam propozycję dla wszystkich miłośników ryb i chrupiącego pieczywa. Doskonały pomysł na szybką przekąskę lub np. piątkowy obiad. Fishburger z sosem czosnkowym to soczysty kawałek białej ryby, zamknięty w złocistej panierce z panko. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dorsza, halibuta, morszczuka lub innej białej ryby. Ja skorzystałem z nowości na rynku, czyli rybki o nazwie brosma. Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze.
Składniki:
Coleslaw:
- ćwiartka główki białej lub np. młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki majonezu ja użyłem Majonezu Roleskiego
- 1 łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól, czarny pieprz
- ew. cukier
Burger:
- 500 g fileta z białej ryby (np. dorsz, halibut lub brosma)
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 szklanka panko lub np. klasycznej bułki tartej
- ogórek zielony
- czerwona cebula
- pomidor malinowy
- sól, czarny pieprz
- sos czosnkowy, ja wybrałem ten od Roleskiego
- 4 ulubione bułki
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotowanie potrawy zacznij od przyrządzenia surówki coleslaw. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj szczyptę soli i ewentualnie cukru. Następnie zagnieć rękoma aż kapusta puści soki i zmięknie. Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj, odstaw na bok, aby smaki się „przegryzły”.
Krok 2:
Rybę podziel na cztery równe kawałki. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Następnie panieruj w mące pszennej, roztrzepanym jajku i panko czyli japońska bułka tarta przygotowywana z chleba, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka do dań smażonych. Jeśli chcesz możesz zastosować tradycyjną bułkę tartą, ale panko jest bardziej chrupiąca i idealnie pasuje do fishburgerów.
Krok 3:
Rybę smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego złotego koloru, około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż na ręcznik papierowy celem osączenia z nadmiaru tłuszczu.
Krok 4:
Bułki przekrój na pół i opiecz na patelni grillowej, w piekarniku lub np. w tosterze. Fishburgery układaj tak jak na załączonym obrazku lub jak wyobraźnia podpowie 😉 Ja zacząłem od sosu czosnkowego, na to położyłem warstwę surówki coleslaw, następnie rybę i warzywa oraz jeszcze odrobinę sosu czosnkowego.
Mój fishburger z sosem czosnkowym to bez wątpienia idealny pomysł na rodzinny obiad! Zapewniam, że przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. W razie pytań lub wątpliwości jestem do Waszej dyspozycji. Piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.
Polecam również inne moje dania rybne
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i Instagram