X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Fishburger z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku.

Fishburger z sosem czosnkowym

 

Dzisiaj mam propozycję dla wszystkich miłośników ryb i chrupiącego pieczywa. Doskonały pomysł na szybką przekąskę lub piątkowy obiad. Fishburger z sosem czosnkowym to soczysty kawałek białej ryby, zamknięty w złocistej panierce z panko. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dorsza, halibuta, morszczuka lub innej białej ryby. Ja skorzystałem z nowości na rynku, czyli rybki o nazwie brosma. Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze.

 

Składniki:

 

Coleslaw:

 

  • ćwiartka główki białej lub młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu ja użyłem Majonezu Roleskiego
  • 1 łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, czarny pieprz
  • ew. cukier

 

Burger:

 

  • 500 g fileta z białej ryby (dorsz, halibut lub brosma)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej
  • ogórek zielony
  • czerwona cebula
  • pomidor malinowy
  • sól, czarny pieprz
  • sos czosnkowy, ja wybrałem ten od Roleskiego
  • 4 ulubione bułki
  • olej roślinny do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Krok 1:

 

Przygotowanie potrawy zacznij od przyrządzenia surówki coleslaw. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj szczyptę soli i ewentualnie cukru. Zagnieć rękoma aż kapusta puści soki i zmięknie. Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj, odstaw na bok, aby smaki się „przegryzły”.

 

Krok 2:

 

Rybę podziel na cztery równe kawałki. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Panieruj w mące pszennej, roztrzepanym jajku i panko czyli japoń­ska bułka tarta przy­go­to­wy­wana z chleba, uży­wana w kuchni azja­tyc­kiej jako panierka do dań sma­żo­nych.. Możesz zastosować tradycyjną bułkę tartą, ale panko jest bardziej chrupiąca i idealni pasuje do fishburgerów.

 

Krok 3:

 

Rybę smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego złotego koloru, około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż na ręcznik papierowy celem osączenia z nadmiaru tłuszczu.

 

Krok 4:

Bułki przekrój na pół i opiecz na patelni grillowej, w piekarniku lub w tosterze. Fishburgery układaj tak jak na załączonym obrazku lub jak wyobraźnia podpowie 😉 Ja zacząłem od sosu czosnkowego, na to położyłem warstwę surówki coleslaw, następnie rybę i warzywa oraz jeszcze odrobinę sosu czosnkowego.

 

Mój fishburger z sosem czosnkowym to idealny pomysł na rodzinny obiad! Zapewniam, że przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. W razie pytań lub wątpliwości jestem do Waszej dyspozycji. Piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

 

SMACZNEGO!!!

 

Polecam również inne moje dania rybne

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również