X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Fishburger z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku.

Fishburger z sosem czosnkowym

Dzisiaj mam propozycję dla wszystkich miłośników ryb i chrupiącego pieczywa. Doskonały pomysł na szybką przekąskę lub np. piątkowy obiad. Fishburger z sosem czosnkowym to soczysty kawałek białej ryby, zamknięty w złocistej panierce z panko. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dorsza, halibuta, morszczuka lub innej białej ryby. Ja skorzystałem z nowości na rynku, czyli rybki o nazwie brosma. Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze.

Składniki:

Coleslaw:
  • ćwiartka główki białej lub np. młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu ja użyłem Majonezu Roleskiego
  • 1 łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, czarny pieprz
  • ew. cukier
Burger:
  • 500 g fileta z białej ryby (np. dorsz, halibut lub brosma)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 szklanka panko lub np. klasycznej bułki tartej
  • ogórek zielony
  • czerwona cebula
  • pomidor malinowy
  • sól, czarny pieprz
  • sos czosnkowy, ja wybrałem ten od Roleskiego
  • 4 ulubione bułki
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1:

Przygotowanie potrawy zacznij od przyrządzenia surówki coleslaw. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj szczyptę soli i ewentualnie cukru. Następnie zagnieć rękoma aż kapusta puści soki i zmięknie. Cebulę pokrój w drobną kostkę, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszaj, odstaw na bok, aby smaki się „przegryzły”.

Krok 2:

Rybę podziel na cztery równe kawałki. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Następnie panieruj w mące pszennej, roztrzepanym jajku i panko czyli japoń­ska bułka tarta przy­go­to­wy­wana z chleba, uży­wana w kuchni azja­tyc­kiej jako panierka do dań sma­żo­nych. Jeśli chcesz możesz zastosować tradycyjną bułkę tartą, ale panko jest bardziej chrupiąca i idealnie pasuje do fishburgerów.

Krok 3:

Rybę smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania ładnego złotego koloru, około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż na ręcznik papierowy celem osączenia z nadmiaru tłuszczu.

Krok 4:

Bułki przekrój na pół i opiecz na patelni grillowej, w piekarniku lub np. w tosterze. Fishburgery układaj tak jak na załączonym obrazku lub jak wyobraźnia podpowie 😉 Ja zacząłem od sosu czosnkowego, na to położyłem warstwę surówki coleslaw, następnie rybę i warzywa oraz jeszcze odrobinę sosu czosnkowego.

Mój fishburger z sosem czosnkowym to bez wątpienia idealny pomysł na rodzinny obiad! Zapewniam, że przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. W razie pytań lub wątpliwości jestem do Waszej dyspozycji. Piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

Polecam również inne moje dania rybne

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również