Przepis
Przetwory
Ukraińska konfitura z agrestu
Składniki
- 5 szklanek niezupełnie dojrzałego agrestu
- 7 szklanek cukru
- 2 garści świeżych liści wiśni
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Agrest umyć, osuszyć na ściereczce i wydrylować. Liście wiśni umyć, odłożyć 10 sztuk, a pozostałe zalać dwiema szklankami wody i zagotować. Wrzącym płynem wraz z liśćmi zalać agrest, gdy ostygnie, wstawić na noc na parter lodówki. Rano odlać dwie szklanki płynu, dodać cukier, zagotować, dodać agrest ( bez liści) i gotować na najmniejszym ogniu 15 min. aż agrest stanie się przezroczysty. Dodać odłożone wcześniej liście wiśni. Gorącą konfiturę wraz z liśćmi przełożyć do słoików i szczelnie obwiązać celofanem. Bardzo smaczna konfitura chociaż dość pracochłonna.