Przepis
Składniki
- porzeczki
- bita śmietana
Kisiel czerwony
- 25 dag czerwonych porzeczek
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- ½ pojedynczej torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki wody do rozrobienia mąki
Kisiel biały
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- ½ torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Kisiel czerwony: Porzeczki przebrać, umyć, zalać wodą, zagotować , przetrzeć przez nylonowe sito. Otrzymaną masę zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, dodać wymieszaną z zimną wodą mąkę ziemniaczaną i zagotować. Gorący kisiel przelać do szklanych pucharków i ostudzić. Kisiel biały: Mleko ( zostawić ¼ szklanki) zagotować z cukrem waniliowym i cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym zimnym mlekiem, zagotować. Na ostudzony czerwony kisiel wylać warstwę kisielu białego i ostudzić. Przybrać kleksem bitej śmietany i świeżymi porzeczkami.