Przepis
Zupy
Kapuśniak ze świeżej kapusty z ziemniakami i kiełbasą
Składniki
- 1 główka kapusty (ok.1 kg)
- 1/2 kg ziemniaków
- 50 g smalcu
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- 400 g kiełbasy zwyczajnej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści.odciąć końce głąba, umyć i drobno pokroić. W dużym garnku roztopić smalec, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Dodać wraz z kapusta do podsmażanej cebulki. Nalać tyle wrzącej wody, aby przykryła kapustę z ziemniakami, wymieszać i gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plastry lub w kostkę, dodać do gotującej się kapusty z ziemniakami. Kostkę rosołową rozpuścić w małej ilości wody, dodać do gotującej się zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i gałką.