X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kapuśniak ze świeżej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Składniki

  • 1 główka kapusty (ok.1 kg)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 50 g smalcu
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 400 g kiełbasy zwyczajnej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści.odciąć końce głąba, umyć i drobno pokroić. W dużym garnku roztopić smalec, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Dodać wraz z kapusta do podsmażanej cebulki. Nalać tyle wrzącej wody, aby przykryła kapustę z ziemniakami, wymieszać i gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plastry lub w kostkę, dodać do gotującej się kapusty z ziemniakami. Kostkę rosołową rozpuścić w małej ilości wody, dodać do gotującej się zupy. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem i gałką.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również