Dania główneDziczyzna
Zając pieczony w śmietanie Macieja Kuronia
Zając pieczony w śmietanie z przepisu mojego ojca Macieja Kuronia. Uwielbiam tak przygotowanego zająca, czy też królika. Mając sprawione mięso, zrobienie takiego dania u siebie w domu jest dziecinnie proste. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu, jestem przekonany, że zasmakuje w nim cała Wasza rodzina.
Zając pieczony w śmietanie Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 sprawiony zając lub np. comber z zająca – najlepiej młodego
- 100-150 g słoniny
- 250 ml śmietany 18-22%
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oleju lub np. oliwy
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Młodego zająca polej olejem zmieszanym z sokiem z cytryny, następnie odstaw na kilka godzin do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Comber wcześniej naszpikuj słoniną.
Krok 2:
Po upływie 4-12 godzin (w zależności ile masz czasu) obłóż zająca słoniną, zwiąż białą nicią lub np. połącz ze sobą wykałaczkami. Pieczemy zająca lub comber na rożnie lub np. w piekarniku nagrzanym do 180° przez godzinę.
Krok 3:
Na koniec pieczenia mięso solimy i polewamy śmietaną. Podawaj tradycyjnie np. z buraczkami i gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Identycznie możesz przygotować zająca marynowanego lub np. zamarynowany comber.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na dziczyznę znajdziesz >> TUTAJ <<