Torty
Torcik orzechowy
Składniki
- 350 g mąki (około 2 szklanek)
- 250 g schłodzonego masła
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 300 g orzechów włoskich
- 150 g śmietany
- 3 łyżki miodu
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- (Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm)
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na mące rozkładamy pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Dodajemy 100 g cukru, sól i jajko. Wszystkie składniki najpierw siekamy nożem, następnie szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Orzechy grubo siekamy. Pozostały cukier topimy na patelni i lekko go rumienimy na kolor złotożółty. Dodajemy orzechy i prażymy je krótko w karmelu, dodajemy śmietanę, miód i zagotowujemy. Patelnię zdejmujemy z ognia, masę lekko studzimy. Piekarnik rozgrzewamy Z ciasta wycinamy krążek o średnicy 30 cm i wykładamy nim tortownicę. Na ciasto wylewamy masę orzechową, a wystające brzegi zakładamy na nadzienie. Z reszty ciasta rozwałkowujemy krążek, przykrywamy nadzienie, brzegi dobrze sklejamy. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem rozmąconym w mleku. Pieczemy około 40 minut. Po ostygnięciu ciasto szczelnie zapakowujemy. Najlepsze jest po tygodniu.