X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Cukinia w zalewie z musztardą

Cukinia w zalewie z musztardą to bardzo prosta, ale najlepsza zalewa jaką możecie przygotować do słoików na zimę. Tak przygotowana cukinia marynowana to idealny dodatek do sałatek, kanapek lub przekąska. Przygotowanie tego rodzaju przetworów jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Gdy ogarniesz ten przepis będziesz mógł kombinować z nowymi dodatkami smakowymi.

Cukinia w zalewie z musztardą – przepis krok po kroku

Składniki na 6 małych słoików

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Cukinię obierz ze skórki, zostawiając kilka pasków dla ozdoby. Pokrój w słupki o szerokości 1 cm. Długość uzależniona jest od wysokości słoików, u mnie około 10 cm.

Krok 2:

Wyparzone i osuszone słoiki wypełnij szczelnie cukinią, jak na załączonym zdjęciu. Dodaj do każdego słoika po 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 goździki oraz kilka ziaren pieprzu.

Krok 3:

W rondelku zagotuj wodę. Dodaj ocet jabłkowy, miód, musztardę oraz sól. Doprowadź ponownie do wrzenia. Przed napełnieniem słoików spróbuj, czy zalewa nie jest za kwaśna. Ewentualnie skoryguj smak dodając więcej miodu.

Krok 4:

Tak przygotowaną marynatą, od razu zalewaj cukinię. Słoiki warto jest od razu pasteryzować, wtedy postoją nawet kilka miesięcy. Tak przygotowana zalewa jest bardzo uniwersalna. Możesz w niej marynować praktycznie dowolne warzywa, z czasem eksperymentując z nowymi smakami. Dobrym pomysłem jest dodatek przyprawy curry, innego rodzaju miodu lub świeżego lubczyku. Taka cukinia marynowana jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych.

Jeżeli szukacie innych pomysłów na przetwory, zapraszam TUTAJ!!!
Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również