X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Cukinia w zalewie z musztardą

Cukinia w zalewie z musztardą to bardzo prosta, ale najlepsza zalewa jaką możecie przygotować do słoików na zimę. Tak przygotowana cukinia marynowana to idealny dodatek do sałatek, kanapek lub np. przekąska. Przygotowanie tego rodzaju przetworów jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Gdy ogarniesz ten przepis będziesz mógł kombinować z nowymi dodatkami smakowymi.

Cukinia w zalewie z musztardą – przepis krok po kroku

Składniki na 6 małych słoików

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Cukinię obierz ze skórki, zostawiając kilka pasków dla ozdoby. Następnie pokrój w słupki o szerokości 1 cm. Długość uzależniona jest od wysokości słoików, u mnie około 10 cm.

Krok 2:

Wyparzone i osuszone słoiki wypełnij szczelnie cukinią, jak na załączonym zdjęciu. Dodaj do każdego słoika po 2 liście laurowe, następnie 3 ziarna ziela angielskiego. Na koniec 2-3 goździki oraz kilka ziaren pieprzu.

Krok 3:

W rondelku zagotuj wodę. Dodaj ocet jabłkowy, następnie miód, musztardę oraz sól. Doprowadź ponownie do wrzenia. Przed napełnieniem słoików spróbuj, czy zalewa nie jest za kwaśna. Ewentualnie skoryguj smak dodając więcej miodu.

Krok 4:

Tak przygotowaną marynatą, od razu zalewaj cukinię. Słoiki warto jest od razu pasteryzować, wtedy postoją nawet kilka miesięcy.

Tak przygotowana zalewa bez wątpienia jest bardzo uniwersalna. Możesz w niej marynować praktycznie dowolne warzywa, z czasem eksperymentując z nowymi smakami, np. ogórki. Dobrym pomysłem jest dodatek przyprawy curry, innego rodzaju miodu lub np. świeżego lubczyku. Taka cukinia marynowana jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również