Przetwory
Cukinia w zalewie z musztardą
Cukinia w zalewie z musztardą to bardzo prosta, ale najlepsza zalewa jaką możecie przygotować do słoików na zimę. Tak przygotowana cukinia marynowana to idealny dodatek do sałatek, kanapek lub np. przekąska. Przygotowanie tego rodzaju przetworów jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku podstawowych składników. Gdy ogarniesz ten przepis będziesz mógł kombinować z nowymi dodatkami smakowymi.
Cukinia w zalewie z musztardą – przepis krok po kroku
Składniki na 6 małych słoików
- 3 średnie cukinie
- 12 liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 18 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka goździków
- 500 ml wody
- 125 ml octu jabłkowego
- 4 łyżki miodu np. lipowego
- 3 łyżki musztardy staropolskiej, ja wybieram Roleskiego
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Cukinię obierz ze skórki, zostawiając kilka pasków dla ozdoby. Następnie pokrój w słupki o szerokości 1 cm. Długość uzależniona jest od wysokości słoików, u mnie około 10 cm.
Krok 2:
Wyparzone i osuszone słoiki wypełnij szczelnie cukinią, jak na załączonym zdjęciu. Dodaj do każdego słoika po 2 liście laurowe, następnie 3 ziarna ziela angielskiego. Na koniec 2-3 goździki oraz kilka ziaren pieprzu.
Krok 3:
W rondelku zagotuj wodę. Dodaj ocet jabłkowy, następnie miód, musztardę oraz sól. Doprowadź ponownie do wrzenia. Przed napełnieniem słoików spróbuj, czy zalewa nie jest za kwaśna. Ewentualnie skoryguj smak dodając więcej miodu.
Krok 4:
Tak przygotowaną marynatą, od razu zalewaj cukinię. Słoiki warto jest od razu pasteryzować, wtedy postoją nawet kilka miesięcy.
Tak przygotowana zalewa bez wątpienia jest bardzo uniwersalna. Możesz w niej marynować praktycznie dowolne warzywa, z czasem eksperymentując z nowymi smakami, np. ogórki. Dobrym pomysłem jest dodatek przyprawy curry, innego rodzaju miodu lub np. świeżego lubczyku. Taka cukinia marynowana jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
To jest przekąska, która warto mieć w swojej spiżarce. Pasuje zarówno do grilla, jak i jako dodatek do mięs na obiad. Polecam!