X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Naleśniki biszkoptowe z owocami

Witajcie na moim Kuroniowym blogu kulinarnym! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na naleśniki biszkoptowe z owocami. To danie, które nie tylko cieszy podniebienie swoim delikatnym smakiem, ale także zachwyca wyglądem i aromatem świeżych owoców. Naleśniki biszkoptowe to klasyka w nowoczesnej odsłonie, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję – od rodzinnych śniadań po przyjęcia ze znajomymi. Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do odkrycia tajemnicy tego wyjątkowego przepisu i przygotowania pysznych naleśników, które rozpieszczą Wasze kubki smakowe!

Naleśniki biszkoptowe z owocami

Składniki:

Ciasto

  • 100 g mąki (nieco ponad pół szklanki)
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy

Nadzienie

  • ok. 400 g sezonowych owoców np. malin, borówek, brzoskwiń,
  • 200 ml śmietany kremówki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Miksuj jaja z mąką w misce, którą wstaw do naczynia z gorącą, lecz nie gotującą się wodą. W tak przygotowanej gorącej kąpieli ubij masę, dodając do niej cukier waniliowy. Gdy masa zgęstnieje, miskę zdejmij z garnka.

Krok 2:

Następnie roztopione masło wymieszaj ze śmietaną i mlekiem, dodaj do ubitych jaj i wymieszaj. Smaż naleśniki na oliwie lub na maśle. Na naleśniki ułóż owoce: maliny, poziomki, jagody, pokrojone morele, czy banany. Złóż na pół, ozdób bitą śmietaną i posyp cukrem pudrem.

Naleśniki biszkoptowe z owocami

Podsumowując mam nadzieję, że placki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej słodkich inspiracji z pewnością znajdziesz >> Tarta z truskawkami rabarbarem i bezą << >>Naleśniki biszkoptowe z budyniem<<

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również