Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Gołąbki z ryżem i grzybami
Składniki
- 1 główka białej kapusty
- 250 g ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 50 g suszonych grzybów
- 750 ml wywaru (może być z kostki) lub barszczu żytniego
- 50 g masła
- sól, pieprz
- #Sos:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 20 g masła
- 20 g mąki
Sposób przygotowania
Z kapusty przy pomocy ostrego noża usuwamy głąb. Oddzielamy delikatnie wierzchnie liście i wkładamy kapustę do wrzątku na co najmniej 5 minut. Zdejmujemy kolejne warstwy liści. Nerw każdego liścia u nasady zbijamy tłuczkiem lub ścinamy go nożem. Ryz gotujemy w dużej ilości wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy i drobno siekamy. Wywar zachowujemy. Cebulę siekamy i smażymy na maśle. Mieszamy ze sobą ryż, pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę, jajo, sól i pieprz. Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy ciasno. Na dnie rondla lub brytfanki układamy brzydsze liście kapusty, na nie kładziemy gołąbki. Zalewamy wywarem grzybowym z wywarem z kostki, lub w wersji postnej wywarem grzybowym wymieszanym z osolonym wrzątkiem albo barszczem żytnim. Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny albo zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180ºC przez 1,5-2 godziny. Na koniec możemy przyrządzić sos z zasmażki zrobionej z maki i masła oraz kwaśnej śmietany i wywaru z gołąbków. Tak przyrządzone gołąbki podawano na Wigilię.