Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Gołąbki pod beszamelem
Składniki
- 1 główka białej kapusty
- 400 g chudej mielonej wołowiny lub cielęciny
- 150 g ryżu
- 100 g tartego żółtego ser
- 40 g tartego oscypka
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 ml oleju
- #Sos beszamelowy:
- po 30 g mąki i masła
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z kapusty przy pomocy ostrego noża usuwamy głąb. Oddzielamy delikatnie wierzchnie liście i wkładamy kapustę do wrzątku na co najmniej 5 minut. Zdejmujemy kolejne warstwy liści. Nerw każdego liścia u nasady zbijamy tłuczkiem lub ścinamy go nożem. Mięso drobno siekamy, ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Mieszamy ryz, mięso, jajo, parę łyżek tartego oscypka, sól, pieprz. Farszem napełniamy liście kapusty i robimy gołąbki. Układamy je ciasno w rondlu i polewamy stopionym masłem i olejem. Zalewamy osolonym wrzątkiem lub wywarem z kostki. Dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Następnie przekładamy gołąbki do brytfanki i przyrządzamy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Jednym, płynnym ruchem dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką i podgrzewamy, cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gołąbki zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy 10 -15 minut w temperaturze 200C.