X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieSałatkiŚniadaniaWielkanoc

Sałatka egzotyczna z szynką i ananasem

Sałatka egzotyczna z szynką i ananasem to moja autorska kompozycja. Choć przepis jest tradycyjny, oparty na prostych składnikach, nie wyobrażam sobie świątecznego stołu bez tej sałatki. Dlaczego to danie jest takie pyszne??? Wydaje mi się, że to zasługa dobrania odpowiednich składników i ich proporcji. Nie bez znaczenia jest też idealnie kremowy sos, na bazie majonezu premium od Roleskiego z delikatnym dodatkiem kurkumy w proszku.

Sałatka egzotyczna z szynką i ananasem

Składniki:

  • 1 mała puszka kukurydzy 140 g
  • 1 puszka zielonego groszku 240 g
  • jedna puszka ananasa w syropie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 biała cześć pora
  • 200 g szynki wędzonej
  • 3 ogórki kiszone
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Sos:

  • 3 łyżki majonezu premium, ja używam tego od Roleskiego
  • 2 łyżki musztardy wikinga
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj warzywa do sałatki. Kukurydzę, zielony groszek i ananasa odcedź z zalewy. Selera naciowego i pora pokrój w cienkie plasterki. Szynkę oraz ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Żółty ser i jajka na twardo zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.

Krok 2:

Wszystkie składniki przełóż do dużej salaterki. W mniejszej misce wymieszaj składniki sosu: majonez, musztardę, kurkumę w proszku, sok z cytryny oraz szczyptę soli i większą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Sałatkę wymieszaj. Pamiętaj o balansie smaków. Sałatka powinna być słodko-kwaśna dzięki  dodatkowi soku z cytryny, ogórków kiszonych i ananasa. Kremowa od majonezu, lekko pikantna od musztardy i pora. Smakowo powinna przypominać tradycyjną sałatkę jarzynową.
SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również