Idealnie pyszna tarta, pełna owoców, kruchej bezy i puszystej pianki. Wystarczająco zachęciłem? Ta tarta ma w sobie bez wątpienia wszystko co powinno mieć w sobie dobre ciasto. Kruche maślany spód, słodko- kwaśne owoce oraz słodką beze. Ja już wiem, że za tydzień robimy powtórkę 🙂
Tarta z truskawkami, rabarbarem i bezą
Składniki:
Ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Owoce:
- 200 g truskawek
- 200 g rabarbaru lub innych sezonowych owoców
- 60 g cukru
Beza:
- 4 białka rozmiar L
- 200 g cukru pudru
- Łyżeczka soku z cytryny
- Łyżeczka maki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę, sól i cukier puder wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i jajko. Na koniec dodaj pokrojone zimne masło. Wyrabiaj, ale nie za długo aby się ciasto nie ogrzało.
Krok 2:
Wyklej foremkę ciastem, następnie po nakłuwaj i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3:
Rabarbar pokrój w ok 3 cm kawałki, zasyp go cukrem. Truskawki przekrój na pół lub np. na 4 części w zależności od wielkości. Następnie na upieczony spod wysyp owoce, piecz kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
Krok 4:
Białka ubijaj na szybkich obrotach, w momencie gdy białka staną się białe zacznij dodawać cukier puder. Dodawaj po dwie łyżki i miksuj. Następnie dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczanej. Miksuj jeszcze chwilkę.
Krok 5:
Gotowa beze wyłóż na podpieczone owoce. Piecz kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<