X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Tarta z truskawkami, rabarbarem i bezą 

Idealnie pyszna tarta, pełna owoców, kruchej bezy i puszystej pianki. Wystarczająco zachęciłem? Ta tarta ma w sobie bez wątpienia wszystko co powinno mieć w sobie dobre ciasto. Kruche maślany spód, słodko- kwaśne owoce oraz słodką beze. Ja już wiem, że za tydzień robimy powtórkę 🙂

Tarta z truskawkami, rabarbarem i bezą 

Składniki:

Ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Owoce:

  • 200 g truskawek
  • 200 g rabarbaru lub innych sezonowych owoców
  • 60 g cukru
Beza:
  • 4 białka rozmiar L
  • 200 g cukru pudru
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Łyżeczka maki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Krok 1:

Mąkę, sól i cukier puder wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i jajko. Na koniec dodaj pokrojone zimne masło. Wyrabiaj, ale nie za długo aby się ciasto nie ogrzało.

Krok 2:

Wyklej foremkę ciastem, następnie po nakłuwaj i piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3:

Rabarbar pokrój w ok 3 cm kawałki, zasyp go cukrem. Truskawki przekrój na pół lub np. na 4 części w zależności od wielkości. Następnie na upieczony spod wysyp owoce, piecz kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.

Krok 4:

Białka ubijaj na szybkich obrotach, w momencie gdy białka staną się białe zacznij dodawać cukier puder. Dodawaj po dwie łyżki i miksuj. Następnie dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczanej. Miksuj jeszcze chwilkę.

Krok 5:

Gotowa beze wyłóż na podpieczone owoce. Piecz kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również