X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • pół główki kapusty
  • 1 cebula lub pęczek dymki
  • 1 papryka zielona, 2 marchewki
  • 150 g majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Kapustę, marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę lub dymkę drobno siekamy. Pokrojone warzywa wkładamy do szklanego naczynia, lekko solimy i skrapiamy połową soku z cytryny. Majonez mieszamy z jogurtem i resztą soku z cytryny, dodajemy posiekany czosnek roztarty z cukrem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również