Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałatka angielska
Składniki
- pół główki kapusty
- 1 cebula lub pęczek dymki
- 1 papryka zielona, 2 marchewki
- 150 g majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Kapustę, marchewkę i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę lub dymkę drobno siekamy. Pokrojone warzywa wkładamy do szklanego naczynia, lekko solimy i skrapiamy połową soku z cytryny. Majonez mieszamy z jogurtem i resztą soku z cytryny, dodajemy posiekany czosnek roztarty z cukrem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.