Przepis
Potrawy z ziemniaków
Kubuś – potrawa beskidzka
Składniki
- 2,5 kg ziemniaków
- 500 ml mleka
- 1 średnia cebula
- 250 ml kwaśnej śmietany
- smalec
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki po obraniu zetrzeć na tarce ziemniaczanej, odcisnąć przez płócienny worek, z uzyskanego soku zebrać skrobię (sok odlać). Skrobię połączyć z miazgą ziemniaczaną, wymieszać i zaparzyć całą masę wrzącym mlekiem. Cebulę zetrzeć na tarce ziemniaczanej i dodać do zaparzonej masy wraz z solą i pieprzem do smaku. Brytfannę wysmarować dokładnie smalcem, przełożyć do niej masę, powierzchnię wyrównać, po czym włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, polać śmietaną i ponownie zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Przed podaniem wyjąć z pieca i posypać zieleniną. Kubusia można też polewać stopionym masłem.