Przepis
Ryby
Turbot a la Brillat-Savarin
Składniki
- około 30 dag wypatroszonego turbota (na 1 osobę)
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- sól
- wywar: pęczek włoszczyzny bez kapusty, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania
Patroszymy turbota, robiąc nacięcie w okolicach skrzeli i wyjmując wnętrzności. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na odpowiednio dużą blachę do pieczenia wylewamy odcedzony wywar i układamy kratkę, tak by umieszczona na niej ryba nie stykała się z wywarem. Wkładamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Dbamy w czasie pieczenia o uzupełnianie wywaru, a co jakiś czas układamy na rybie grudki masła. Rybę pieczemy w zależności od wielkości od 30 do 60 minut. Podajemy z sosem zrobionym na bazie zagęszczonego wywaru, np. koperkowym, a dodatkowo możemy podać sos zimny - proponuję kaparowy.