X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieZupy

Kwaśnica Macieja Kuronia

Kwaśnica, myślę, że jest to zupa której nazwę zna wielu z Was, ale mało kto ją jadł. Ciekawy jestem jak wyglądałoby to procentowo. Kwaśnica to regionalne danie góralskie, które podawane jest również w Wigilię. Zupa ta tradycyjnie gotowana jest na żeberkach, ale ja mam dzisiaj dla Was wersję postną tego góralskiego przysmaku. Zapraszam, przepis poniżej:

Kwaśnica Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • kilka suszonych grzybów np. podgrzybków
  • kilka ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2  łyżki masła do smażenia cebuli
  • po 1 łyżce masła i mąki do zasmażki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • czosnek, majeranek, kminek, cząber, ziele angielskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, następnie ugotuj.

Krok 2:

Do wywaru dodaj kapustę oraz przyprawy i gotuj dalej. Następnie odcedź kapustę, użyj jej do pierogów. Wywar dodaj do zupy.

Krok 3:

Osobno ugotuj suszone grzyby, które następnie pokrój w paski, część przeznacz do farszu do pierogów.

Krok 4:

Na koniec połącz wywar grzybowy z „kapuścianym” dodaj grzyby, ziemniaki. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Osobno zrób zasmażkę z masła i łyżki mąki. Usmażoną cebulę i zasmażkę dodaj na koniec do kwaśnicy i wymieszaj, tak żeby nie było grudek.

W niektórych regionach do wigilijnej zupy z kiszonej kapusty dodaje się jeszcze garść suszonych śliwek.

Więcej przepisów na pyszne potrawy świąteczne znajdziesz >>TUTAJ<<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również