Boże NarodzenieZupy
Kwaśnica Macieja Kuronia
Kwaśnica, myślę, że jest to zupa której nazwę zna wielu z Was, ale mało kto ją jadł. Ciekawy jestem jak wyglądałoby to procentowo. Kwaśnica to regionalne danie góralskie, które podawane jest również w Wigilię. Zupa ta tradycyjnie gotowana jest na żeberkach, ale ja mam dzisiaj dla Was wersję postną tego góralskiego przysmaku. Zapraszam, przepis poniżej:
Kwaśnica Macieja Kuronia
Składniki:
- 1,5 l wywaru
- kilka suszonych grzybów np. podgrzybków
- kilka ziemniaków
- 3 cebule
- 2 łyżki masła do smażenia cebuli
- po 1 łyżce masła i mąki do zasmażki
- 500 g kiszonej kapusty
- czosnek, majeranek, kminek, cząber, ziele angielskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, następnie ugotuj.
Krok 2:
Do wywaru dodaj kapustę oraz przyprawy i gotuj dalej. Następnie odcedź kapustę, użyj jej do pierogów. Wywar dodaj do zupy.
Krok 3:
Osobno ugotuj suszone grzyby, które następnie pokrój w paski, część przeznacz do farszu do pierogów.
Krok 4:
Na koniec połącz wywar grzybowy z „kapuścianym” dodaj grzyby, ziemniaki. Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Osobno zrób zasmażkę z masła i łyżki mąki. Usmażoną cebulę i zasmażkę dodaj na koniec do kwaśnicy i wymieszaj, tak żeby nie było grudek.
W niektórych regionach do wigilijnej zupy z kiszonej kapusty dodaje się jeszcze garść suszonych śliwek.
Więcej przepisów na pyszne potrawy świąteczne znajdziesz >>TUTAJ<<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.