Warzywa faszerowane
Cukinia Favita
Składniki
- 3 średnie cukinie
- 1/4 kg sera feta
- 1/4 szklanki oliwy czosnkowej
- 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki świeżego terragonu
- 1/2 łyżeczki świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki świeżego oregano
- 1/4 czerwonego balsamicznego octu
- 2 łyzki syropu klonowego
- 2 ząbki drobno usiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Ser kroimy w średnią kostkę. Dodajemy rozmaryn, terragon, bazylię i oregano oraz połowę grubo mielonego pieprzu.
Zalewamy oliwą szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 48 godzin.
Cukinię kroimy w cienkie plastry (wzdłóż) i układamy warstwami w naczyniu. Każdy plaster lekko solimy, posypujemy suszoną papryką, pieprzem i czosnkiem. polewamy syropem klonowym, całość zalewamy octem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 48 godzin w celu zamarynowania.
Każdy kawałek sera zawijamy plasterkiem zamarynowanej cukini i spinamy wykałaczką.
Możemy podawać na liściach sałaty z pomidorem i czarną oliwką nadziewaną kaparami, skrapiając lekko octem z marynaty i oliwą oraz posypując pokruszonym serem feta.
Smacznego