X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowane

Faszerowana cukinia warzywami i kuskusem

Dzisiaj dla odmiany inspiracja wegetariańska – pełna smaku faszerowana cukinia. Pomysł ciut jesienny, ale cukinia jest teraz dostępna cały rok, więc można to danie przygotowywać o dowolnej porze. Przepis powstał naprędce z produktów, które miałem w kuchni. Wyszło rewelacyjnie, dlatego dzielę się przepisem, który śmiało możecie modyfikować. Na koniec dodam jeszcze, że to danie jest idealne dla osób nie jedzących mięsa. Tutaj macie dokładny przepis na te cudowne cukinie:

Faszerowana cukinia

Składniki dla 2 osób:

  • 50 g kaszy kuskus
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • pół bakłażana
  • 6 oliwek zielonych bez pestek
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy
  • garść świeżych ziół np. natka pietruszki, mięta i bazylia
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kuskus przełóż do niewielkiej miski. Kaszę zalej wrzątkiem jeden centymetr ponad jej poziom. Odstaw na pięć minut. Po tym czasie spulchnij kuskus widelcem i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2:

Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wybierz jak najwięcej miąższu uważaj, aby nie przebić skórki.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy zacznie się rumienić dodaj posiekany czosnek. Po około dwóch minutach dodaj miąższ z cukinii oraz bakłażana pokrojonego w drobną kostkę. Na koniec kiedy warzywa zmiękną dodaj pomidora pokrojonego w kostkę.

Krok 4:

Smaż jeszcze 3-4 minuty aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodaj posiekanego oliwki, przyprawę garam masala oraz sól i pieprz.

Krok 5:

Cukinie napełnij farszem, posyp drobno posiekanym serem. Zapiekaj 20-25 minut w 180°C.

Faszerowaną cukinię możesz podać np. z ulubionym sosem jogurtowym lub pomidorowym.

 

Więcej moich przepisów na faszerowane warzywa znajdziesz tu >> WARZYWA FASZEROWANE

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również