X

Czego szukasz?

Przepis
Dziczyzna

Steki z dziczyzny z jabłkami

Składniki

  • 600 g combra z dzika lub jelenia (można użyć schabu karkowego)
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • świeżo zmielony pieprz
  • cynamon, cukier, sól

Sposób przygotowania

Mięso obieramy z błon, tłuszczu i kroimy na 4 plastry. Zbijamy je dłonią lub drewnianym tłuczkiem prze folię. Steki smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut na każdej stronie. Po obróceniu solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Jabłka i cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Plastry boczku smażymy tak długo, aż będą chrupiące. Usmażone steki podajemy z cebulą i jabłkami posypanymi cukrem i cynamonem oraz z plasterkami chrupiącego boczku. Uwaga! Steki według tego przepisu można również przyrządzić na grillu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również