Przepis
Dziczyzna
Steki z dziczyzny z jabłkami
Składniki
- 600 g combra z dzika lub jelenia (można użyć schabu karkowego)
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- świeżo zmielony pieprz
- cynamon, cukier, sól
Sposób przygotowania
Mięso obieramy z błon, tłuszczu i kroimy na 4 plastry. Zbijamy je dłonią lub drewnianym tłuczkiem prze folię. Steki smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut na każdej stronie. Po obróceniu solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Jabłka i cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na maśle. Plastry boczku smażymy tak długo, aż będą chrupiące. Usmażone steki podajemy z cebulą i jabłkami posypanymi cukrem i cynamonem oraz z plasterkami chrupiącego boczku. Uwaga! Steki według tego przepisu można również przyrządzić na grillu.