Dziczyzna
Pieczeń z dzika
Składniki
800 g mięsa z szynki dzika
250 ml wytrawnego wina
sok z 1 cytryny lub 2 łyżki octu winnego
2 cebule, 3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy, 5 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego
4 jagody jałowca
1 łyżeczka słodkiej papryki
po pół łyżeczki oregano, rozmarynu, estragonu i majeranku
2 łyżki mąki, 5 łyżek oleju
sól, pieprz
#Do zaprawy z warzyw:
po 50 g: cebuli, selera, pietruszki, marchwi
5 rozkruszonych ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego
3 jagody jałowca
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy i myjemy, ścieramy na tarce lub szatkujemy w cienkie plasterki. Dodajemy do nich cukier, olej, zmiażdżone przyprawy i ugniatamy rękami, aż puszczą sok. Oczyszczone i umyte mięso nacieramy zaprawą z warzyw, układamy w misce i obkładamy pozostałymi warzywami. Wstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Następnie usuwamy warzywną zaprawę, mięso solimy i oprószamy mąką. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i rumienimy mięso ze wszystkich stron. Cebulę kroimy w talarki, siekamy czosnek i ucieramy z odrobiną soli i dodajemy do mięsa, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości około 2 godzin, uzupełniając sos wodą. Pod koniec duszenia dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy, zioła, wlewamy wino i dusimy jeszcze 15-20 minut. Pieczeń wyjmujemy, kroimy w plastry, układamy na półmisku. Sos zagęszczamy pozostałą mąką rozdrobnioną w małej ilości wody, zagotowujemy, przecieramy przez sito i polewamy nim pieczeń. Według tego przepisu można też przyrządzić pieczeń „na dziko” z wołowiny, wieprzowiny lub koniny.