X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepło

Suflet szparagowy

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów – około 500 g
  • 1 mała cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 6 łyżek masła
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki startego sera Gruyere
  • 3 żółtka, lekko roztrzepane
  • 5 białek
  • sól,

Sposób przyrządzania

Odkrój twarde końcówki szparagów. Szparagi zblanszuj we wrzątku przez minutę. Następnie ostudź w zimnej wodzie a najlepiej w wodzie z lodem i pokrój na centymetrowe kawałki. W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Smaż na lekkim ogniu przez 4 minuty. Zawartość rondla zmiksuj blenderem. Foremki do sufletów Natrzyj masłem i posyp bułką tartą. Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku na średnim ogniu roztop 3 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj trzepaczką aż się dokładnie połączą. Bardzo powoli dodawaj mleko, cały czas ubijając. Sos dopraw do smaku solą, gałka muszkatołową oraz pieprz. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze minutę cały czas mieszając. Po tym czasie zdejmij sos z ognia i wymieszaj z serem. Połącz szparagi z sosem beszamelowym i wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem, dodaj żółtka i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C, przygotuj formę do zapiekania taką aby można było do niej nalać wody. Ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywno i wymieszaj bardzo delikatnie z resztą masy. Nałóż masę do foremek zostawiając 1/4 wolnego miejsca. Umieść naczynia do pieczenia na środkowej półce w piekarniku. Nalej wrzątku do połowy foremek i piecz przez 10 minut po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Nie otwieraj drzwi piekarnika do momentu kiedy suflet będzie gotowy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również