Składniki
- 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
- 3 jajka
- 225 g roztopionego, przestudzonego masła
- 150 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru perlistego
Sposób przygotowania
Jeśli używasz drożdży świeżych zacznij od zrobienia rozczynu (wymieszaj drożdże z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki pszennej i letnim mlekiem, odstaw do wyrośnięcia) następnie dodawaj resztę składników i dokładnie wymieszaj ciasto, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Natomiast jeśli używasz suchych drożdży połącz ze sobą roztopione masło, letnie mleko, esencję waniliową i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami. Wyrabiaj tak jak w przypadku świeżych drożdży. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie wsyp cukier perlisty i delikatnie przemieszaj. Na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę ciasto nakładaj dużą łyżką lub gałkownicą do lodów. Gofry piecz, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podawaj z bitą śmietaną lub ulubionymi owocami.