Przepis
Przekąski na zimno
Spring Rolls z łososiem
Składniki
- 15 arkuszy papieru ryżowego
- 250 g makaronu sojowego cienkiego
- 500 g łososia
- 1 tykwa marynowana ok.100 g
- 1 rzodkiew marynowana ok.100 g
- 1 ogórek zielony
- 1 doniczka kolendry
- 50 ml sosu sojowego
- 50 ml sosu chilli słodkiego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- posiekana 1/2 pęczka dymki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odcedź i poczekaj, aż wystygnie. Potnij nożyczkami, na krótsze kawałki. Łososia dopraw solą i pieprzem i wstaw do pieczenia w 190°C na 20 minut. Kiedy przestygnie, porwij na małe kawałki i posyp 1/2 sezamu. Kolendrę obierz z listków. Tykwę, rzepę i ogórka pokrój w cienkie długie słupki. Na desce do krojenia, połóż zwilżony kawałek papieru ryżowego. Na niego, nałóż porcję makaronu. Następnie porcję ryby, kilka listków kolendry. Na koniec słupki tykwy, rzepy i ogórka. Arkusz papieru, zwiń ciasno, jak roladkę zawijając boki do środka. Z pozostałego sezamu, dymki, sosu chilli i sosu sojowego, zrób sos do spring Rollsów.