X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimno

Spring Rolls z łososiem

Spring rollsy z łososiem to kolorowa, świeża i wyjątkowo smaczna propozycja na lekki posiłek lub przekąskę. Delikatny papier ryżowy skrywa w sobie aromatycznego pieczonego łososia, makaron sojowy, chrupiące warzywa oraz zioła. Całość uzupełnia wyrazisty sos z sezamem i sosem chilli – idealny do maczania każdej roladki.

Ten przepis świetnie sprawdza się na imprezy, pikniki albo szybki lunch do pracy. Można przygotować je wcześniej i podać na zimno – zachowują świeżość, są poręczne i efektowne. To także dobra opcja na kreatywne wykorzystanie pieczonej ryby, która została z obiadu.

Spring rollsy z łososiem i warzywami – lekka przekąska pełna smaku

Porcja na ok. 15 sztuk

Składniki:

  • 15 arkuszy papieru ryżowego
  • 250 g cienkiego makaronu np. sojowego
  • 500 g filetu z łososia
  • 100 g tykwy marynowanej
  • 100 g rzepy marynowanej
  • 1 ogórek świeży
  • ½ pęczka dymki (posiekana)
  • 1 doniczka świeżej kolendry
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Makaron zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut. Następnie odcedź, przestudź i potnij nożyczkami na krótsze nitki.

Krok 2:

Łososia dopraw solą i pieprzem, piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Następnie po przestudzeniu porwij go na mniejsze kawałki i posyp połową sezamu.

Krok 3:

Tykwę, rzepę i ogórka pokrój w cienkie słupki. Z kolendry oberwij liście.

Krok 4:

Arkusz papieru ryżowego namocz w letniej wodzie i połóż na desce. Na środku ułóż porcję makaronu, kilka kawałków łososia, listki kolendry oraz pokrojone warzywa. Zawiń spring rollsa, składając boki do środka i rolując ciasno jak naleśnik.

Krok 5:

Następnie z pozostałego sezamu, dymki, sosu sojowego, sosu chilli i octu ryżowego przygotuj prosty sos do maczania. Kończąc wymieszaj wszystkie składniki w małej miseczce.

Wskazówki i wariacje:

  • Jeśli nie masz tykwy lub rzepy marynowanej, zastąp je np. marchewką lub papryką.
  • Możesz dodać do środka awokado lub kiełki – dobrze komponują się z łososiem.
  • Zamiast łososia pieczonego można wykorzystać wędzonego – w wersji błyskawicznej.
  • Spring rollsy najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, ale przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku wytrzymają kilka godzin.

Spring rollsy z łososiem to bez wątpienia danie, które łączy w sobie świeżość warzyw, delikatność ryby i azjatycką inspirację. Idealne na lekki obiad lub przekąskę – bez smażenia, bez ciężkich dodatków, za to z dużą porcją smaku. Spróbuj i daj się zaskoczyć prostocie tego przepisu!

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram 

Więcej pysznych propozycji np. na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również