X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimno

Spring Rolls z łososiem

Składniki

  • 15 arkuszy papieru ryżowego
  • 250 g makaronu sojowego cienkiego
  • 500 g łososia
  • 1 tykwa marynowana ok.100 g
  • 1 rzodkiew marynowana ok.100 g
  • 1 ogórek zielony
  • 1 doniczka kolendry
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml sosu chilli słodkiego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • posiekana 1/2 pęczka dymki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odcedź i poczekaj, aż wystygnie. Potnij nożyczkami, na krótsze kawałki. Łososia dopraw solą i pieprzem i wstaw do pieczenia w 190°C na 20 minut. Kiedy przestygnie, porwij na małe kawałki i posyp 1/2 sezamu. Kolendrę obierz z listków. Tykwę, rzepę i ogórka pokrój w cienkie długie słupki. Na desce do krojenia, połóż zwilżony kawałek papieru ryżowego. Na niego, nałóż porcję makaronu. Następnie porcję ryby, kilka listków kolendry. Na koniec słupki tykwy, rzepy i ogórka. Arkusz papieru, zwiń ciasno, jak roladkę zawijając boki do środka. Z pozostałego sezamu, dymki, sosu chilli i sosu sojowego, zrób sos do spring Rollsów.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również