Przepis
Ciasta i ciastka
Wafle
Składniki
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 500 ml śmietany 30%
- 6 jajek
Sposób przygotowania
Ucieramy z żółtek i cukru pudru kogel - mogel, dodajemy masło i ucieramy, aż uzyskamy jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę, mąkę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Do prostokątnej lub kwadratowej, ciepłej formy (najlepiej teflonowej), nakładamy po 1 łyżce stołowej ciasta, rozsmarowujemy je (bardziej rozlewamy, jak przy naleśnikach) i pieczemy dosłownie 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy formę i studzimy. Jeżeli nie mamy formy teflonowej, to używamy zwykłej, którą smarujemy tłuszczem, podobnie jak naleśniki, co dwa pieczenia.