X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Granita cytrynowa

Składniki

  • 500 g cukru
  • 8 cytryn
  • 1 limonka
  • 1 l wody

Sposób przygotowania

Gotujemy przez 5 minut wodę z cukrem. Obieramy dwie cytryny i po dokładnym usunięciu włókien kroimy ich miąższ w kostkę. Z 4 cytryn i limonki wyciskamy sok. Dodajemy sok i miąższ do wody z cukrem. Przykrywamy, odstawiamy na mniej więcej godzinę i przecedzamy. Wstawiamy do zamrażalnika, co godzinę mieszamy. Gdy całkiem zastygnie zeskrobujemy łyżką wiórki cytrynowego lodu do pucharków, przybieramy plasterkami z pozostałych cytryn, ew. dekorujemy świeżymi listkami melisy lub mięty.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również