Zupy
Pikantna zupa rybna
Składniki
- 1 kg świeżej ryby (ja robiłam z sandacza)
- 1 papryka czerwona
- 1 średni por
- 2 czerwone cebule
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 4 duże ziemniaki
- 1/4 niedużej główki kapusty pekińskiej
- 3 plastry suszonych pomidorów (ja mam takie w zalewie olejowo- ziołowo-octowej)
- Sól, biały pieprz mielony, ostra papryka czerwona w proszku,
- 2 liście laurowe,3 ziarenka ziela ang,3 ziarenka pieprzu,
2 cm imbiru pokrojonego drobniutko albo 4 łyżki sosu sojowo-imbirowego,
Sos sojowy 4 łyżki (jeżeli dajemy sos sojowo-imbirowy wtedy rezygnujemy z dodania samego sosu soj.)
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu Worchester
Sposób przygotowania
Rybę sprawiamy, kroimy w dzwonka. Kawałki ryby gotujemy na małym ogniu( ja gotuję w takiej metalowej siatce zanurzonej wewnątrz garnka- w garnku o pojemności 3 l ) z dodatkiem pokrojonej w półplasterki marchwi, selera i pietruszki pokrojonych w słupki, ziela ang, liścia laurowego i pieprzu w ziarnach. Por, cebulę i paprykę i suszone pomidory kroimy w paski, podsmażamy na łyżce oliwy. Na sam koniec dodajemy do podsmażenia poszatkowaną kapustę pekińską. Podsmażone warzywa + pokrojony imbir dodajemy do bulionu, Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Wyjmujemy ugotowaną rybę, oddzielamy ości, mięso kroimy na większe kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy starty czosnek oraz pozostałe przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy. Zupa musi mieć ostry smak. Bardzo rozgrzewa.